LISABON: Balkanske mafije, imaju najoriginalniji način DILOVANJA KOKAINA…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povećava se dotok u Evropi kokaina, tako raste i broj ubistava povezanih sa švercom droge, nove kriminalne bande jačaju i pokazuju mišiće na tržištu koje je nekada kontrolisala isključivo mafija…

LISABON:Svijet,Crna Hronika, Putovanja, Vijesti … nedelja 16.12.2018. 07:59 LISABON: Balkanske mafije, imaju najoriginalniji način DILOVANJA KOKAINA…

To su podaci koje je objavila agencija za lijekove Evropske unije. Dodatne količine koje stižu iz Latinske Amerike, a naročito od najvećeg proizvođača – Kolumbije, dovelo je do organizoanja većeg broja bandi koje uključuju Maroko i zemlje Balkana u kojima se stvaraju novi putevi krijumčarenja droge direktno od proizvođača do tržišta, piše Gardian…

Ovo je dovelo do ‘uberizacije’ trgovine kokainom, koju karakteriše brža dostava u svako doba – bilo gdje, piše u izveštaju agencije objavljenom u četvrtak, 13. decembra.

Čitaj još:   EU, Komisija donijela odluku: Hrvatska ulazi u Šengen, šta to znači za BiH...

Agencija, čije je sedište u Lisabonu, takođe kaže da je to znatno snizilo cjene kokaina: “Čini se da je fragmentacija trgovine kokainom u Evropi i sama rezultovala povećanom konkurencijom između kriminalnih bandi u samoj njihovoj borbi za domaće i strano tržište, naročito za maloprodaju”, navodi se u izvještaju.

“Jedna od posledica tih promijena je porast nasilja i ubistava povezanih s drogom”. Pojava više bandi dovela je do novih marketinških i prodajnih metoda, kao što su kuriri koji šalju kokain potrošačima s kojima dolaze u kontakt preko posebnih pozivnih centara…

Takve kurirske usluge postoje i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji, gdje kupci dolaze u kontakt s dilerima preko pozivnih centara koji se nalaze u Španiji ili na zapadnom Balkanu, navodi se u izviještaju..

Čitaj još:   Amfilohije i četnici najavljuju “crkveno- narodni sabor...” (foto)

Sve veća ponuda kokaina u Evropi se poslednjih godina podudara se i sa promijenama tradicionalnih krijumčarskih puteva od Iberije do velikih luka u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj….

Luka Antverpen je i dalje jedinstvena. Najveća je ulazna tačka za kokain u Evropi. Prije dvije godine tamošnje carinske službe zaplijenile su 70,9 tona kokaina, a 2017. 41 tonu kokaina.

Izvejštaj je upozorilo da bi novi putevi krijumčarenja kroz luke “mogli biti samo vrh ledenog brijega budući da se i drugi putevi i načini trgovanja ljudima, kao što su privatni avioni, jednostavno ne mogu da otkriju.”

http://ibalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *