IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sedam radioaktivnih gromobrana u Novom Pazaru, šest u Priboju…

Zbog nedostatka novca za uklanjanje radioaktivnih gromobrana, zbog štetnog zračenja mogu ozbiljno da ugroze živote ljudi u mnogim gradovima.

NOVI PAZAR, PRIBOJ: Sandžak,Crna Hronika, Putovanja, Vijesti… srijeda 19.12. 2018…  06: 39… Sedam radioaktivnih gromobrana u Novom Pazaru, šest u Priboju…

DAKLE Na 66 stambenih zgrada u regionu i dalje stoje radioaktivni gromo-brani, koji su zakonom zabranjeni 2009, a zbog štetnog zračenja mogu ozb-iljno da ugroze živote ljudi, piše današnji “Blic”.

Najviše radioaktivnih gromobrana na useljivim stambenim objektima ima u Mladenovcu, devet, a zatim u Novom Pazaru sedam, po šest u Priboju i Subotici, po četiri u Somboru i Paraćinu.

Agencija za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost sa raspoloživih 11,5 miliona dinara mogla bi da skine gromobrane sa 35 do 40 zgrada, dok bi preostalih dvadesetak mogla da skloni u saradnji sa općinama na čijoj terotoriji se nalaze, navode printani mediji

Čitaj još:   Predsjednica Kosova Osmani: Vučićev pokušaj da destabilizuje Kosovo metodama Putina će propasti... (foto, video)

Ukupno, zbog nedostatka novca za uklanjanje, sada još ima 720 radioakti-vnih gromobrana, ali je većina na poljoprivrednim i industrijskim objekti-ma.

Radiokativni gromobrani nisu opasni ako se nalaze na krovovima i stubo-vima, ali ako nisu na predviđenim mjestima, mogu predstavljati opasnost po životnu sredinu, jer njihovo oštećenje dovodi do kontaminacije okoline…

izvor agencije

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši