IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE, ARLAUČE PREMA VUČKU:”Priznaj nam pravo na samoopredjeljenje”…

MILE Dodik sastao se u Beogradu s Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarao o odnosima i saradnji…

BEOGRAD: Regija, Putovanja, Vijesti… subota, 22.12. 2018. 19: 59…  MILE, ARLAUČE PREMA VUČKU:”Priznaj nam pravo na samoopredjeljenje”…

– Mi želimo da što prije implementiramo izborne rezultate na nivou BiH. Ja sam predsjednika obavijestio da je u RS- u taj posao završen, da u drugom dijelu BiH- FBiH to ništa nije do sada urađeno, da ćemo imati zastoj u kons-tituisanju organa na nivou BiH – rekao je Dodik na početku konferencije za novinare.

Istakao je kako je jučer istekao rok da Predsjedništvo BiH, prvo u skladu s Ustavom i zakonom predloži i imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– Već vidimo opstrukcije na tom planu jer Predsjedništvo nije moglo da tu odluku donese zato što bošnjačka strana smatra da treba ići nešto polako, i to je dokaz da ne možemo da izvršavamo ni zakonske obaveze u tom pogledu – naglašava Dodik.

Dodaje kako vjeruje da je cijeloj BiH važno da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom.

– Srbija se pokazala kao stabilan partner u tom pogledu, ne samo ekonom-ski, nego i na planu ojačavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i uvijek je bila precizna i jasna u tom pogledu – smatra Dodik.

Vučić mu je, dodaje, nekoliko puta danas spomenuo da “poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da će svaki dogovor unutar BiH biti poštovan”.

– Ja bih ponekad i zamolio što se tiče naših političkih prava u RS- u, pravo na samoopredjeljenje koje vidimo da međunarodni faktor dozvoljava nekim drugim narodima ovdje ili smatra da je to tako logično, onda je naravno logika i da se nama Srbima u RS-u i RS-u u cjelini počne priznavati to pravo na samoopredjeljenje. Zamolio bih gospodina Vučića da se u nekim buduć-im političkim razgovorima ojača taj pristup, jer smatram da je to sasvim legitimno i legalno. Ne da bi se urušavao teritorijalni integritet BiH, nego jednostavno da srpski narod na tom prostoru ima pravo, kao što to isto pra-vo da se opredijele trebaju da imaju naši ljudi na sjeveru Kosova – potcrtao je Dodik.

Čitaj još:   SARAJEVO: Planira se izgradnja još jedne žičare u glavnom gradu BiH...

Ove teme će, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH, ostati dominantne i u vremenu koje dolazi.

– Što se tiče Kosova, i BiH odbija necivilizacijsko uvođenje taksi koje su vlasti u Prištini tako bezočno uradile. Što se tiče BiH, ona ostaje u statusu neprizn-avanja Kosova kao nezavisne države. To je naša politika, jer smo mi rekli da ćemo poštovati politiku Srbije i dogovor Srbije i Prištine – poručio je Dodik.

Uvedene takse, dodaje, treba ukinuti što je prije moguće, jer je to nešto što konkretno urušava regionalnu sigurnost i stvara nove presedane.

– Ni BiH ni Srbija nisu postupile recipročno i preduzele neke druge mjere prema Kosovu, ali smatramo da je dovoljno da međunarodni faktor, koji je stvorio tu garnituru u Prištini, može na njega da utječe – mišljenja je Dodik.

Kada su u pitanju odnosi BiH i Srbije, istakao je kako ima nekoliko pitanja koja se trebaju rješavati u budućnosti.

– To je svakako pitanje granice, ali isto tako i nekih komunikacijskih dodira. Činjenica je, a to se kroz istoriju može tačno evidentirati i jasno locirati, da je bilo malo putnih pravaca usmjerenih iz BiH prema Srbiji i da su recimo mostovi koji se nalaze na Drini bili tek puka slučajnost ili građeni samo za potrebe lokalnog stanovništva. To se sada promijenilo – rekao je Dodik.

Odnosi koje grade RS i Srbija, ocjenjuje Dodik, najbolji su mogući do sada.

– To nije samo pitanje bratske ljubavi, nego i mnogih objekata koje gradimo, a evo sad ste mogli da čujete da je veoma važno i da je jedan od komunikac-ijskih prioriteta Srbije da se napravi spoj na rijeci Drini autoputne mreže koja dolazi iz RS-a – pojašnjava Dodik.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 12. mart 2023. godine

Naglašava kako je RS izgradila autoput Banja Luka – Doboj, te da vjeruje da će do polovine iduće godine biti postignut dogovor o izgradnji preostalih 96 kilometara od Doboja do Brčkog, i od Brčkog do rijeke Drine.

– Drago mi je što evo mogu da čujem i ovdje zainteresovanost Srbije da se napravi ta komunikacija. Želim isto tako da kažem da je za nas važno da se napravi spoj negdje kod Višegrada i da se gradi brza cesta prema Istočnom Sarajevu – konstatuje Dodik.

Naveo je kako je nezadovoljan činjenicom da bh. institucije sporo rješavaju pitanje procedura i dozvola za izgradnju mostova.

– Mi moramo to bitno da ubrzamo i ja sam preuzeo obavezu da ću to kao predsjedavajući Predsjedništva staviti na dnevni red i tražiti ubrzavanje tih pitanja – dodaje Dodik.

http://iBalkann.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more

Komentariši