NAREDNE Nedelje stiže GRIP I EPIDEMIJA, najgore će biti poslije 20. januara…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ljekari bilježe blagi porast oboljelih koji se žale na simptome skoro nalik influenci. Prvi veći “udar” zaraze očekuje se poslije 20. januara…

ISTANBUL: Regija, Resepti, Putovanja, Vijesti, Zanimljivosti, nedelja, 23.12…19: 59…   NAREDNE Nedelje stiže GRIP I EPIDEMIJA, najgore će biti poslije 20. januara…

U pedijatrijskim i ordinacijama opšte medicine blago je povećan broj pacije-nata sa simptomima nalik gripu, ali ni u jednom od uzoraka koji su prosle-đeni u referentnu laboratoriju Instituta “Torlak” virus influence nije izolo-van. Epidemiolozi prognoziraju da bi prisustvo virusa moglo da se potvrdi do Nove godine ili neposredno poslije praznika.

Za nedelju dana, prema poslednjim izveštajima koji su iz regionalnih zav-oda stigli u Institut za javno zdravlje u Srbiji je registrovano 3.568 pacijen-ata sa kliničkom slikom gripa. Među njima je najviše najmlađih, uzrasta do četiri godine. U ovoj populaciji registruje se 160,50 oboljelih na 100.000, a u sledećoj uzrasnoj grupi, od pet do 14. godina, 135,15 na 100.000.

Čitaj još:   Halil Sefer, prvo kupio ŠTENE TORNJAKA, umjesto maturskog odjela, danas ima stado od 500 ovaca... (foto i video)

Ukupno je, za sedam dana, na teritoriji većeg dijela Regije prijavljeno 10 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije. Laboratorijskim testiranjem tri uzorka nije dokazan virus gripa

Ljekari kažu da je i broj respiratornih infekcija uobičajen za ovo doba godine. Za nedelju dana registrovano 17.700 obolJelih od respiratornih infekcija. Taj broj, međutim, služi samo kao parametar da se uporedi stanje sa prethodnom sedmicom, jer zbog respiratornih infekcija, pa i gripa, ne idu svi kod ljekara.

U Evropi dominira grip tipa A, koji je u izolatima 30 puta češće nego virus tipa B, a AH1N1, poznat kao pandemijski svinjski grip, mnogo je prisutniji nego podtip AH3N2.

Ako se virus nađe u cirkulaciji oko Nove godine, prvi veći “udar” gripa epidemiolozi očekuju u poslednjih 10 dana januara. Onda bi, tokom rasp-usta, došlo do pada broja obolJelih, a po povratku đaka u škole do novog povećanja oboljevanja.

Čitaj još:   VELIKO BRAVO, DAVOR U BANJOJ LUCI, PORUČIO: "Svi ćete doći na red..."

Grip je nepredvidljiv, ali epidemiolozi kažu da, bar zasad, nema naznaka o novom, mutiranom soju, koji bi mogao da dovede do masovnijeg obolevanja nego inače, teže kliničke slike i veće učestalosti komplikacija.

Vakcinacija završena

Iako za vakcinaciju nije kasno sve dok se virus gripa ne proširi u cirkulaciji, ko je zakasnio da “zavrne rukav” teško da će pronaći vakcinu. Kažu epide-
miolozi , vakcinacija završena. Potrošeno je 99 odsto planiranih doza…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši