ČETVRTA GASTRO PRIČA SA BOSFORA: Janjetina sprema se na bezbroj načina…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DANAS DAN PRIJE VELIKOG DOČEKA NOVE 2019. Na jelovniku su janjeće, teleće i juneće meso– jer muslimani ne jedu svinjetinu – i, naravno, mnogo ribe i povrća…


ISTANBUL: Svijet, Recepti, Putovanja, Vijesti… subota, 29.12. 2018. 18: 49…ČETVRTA GASTRO PRIČA SA BOSFORA: Janjetina sprema se na bezbroj načina…

Klasika su rižom punjeno lišće vinove loze, dolma i ukusno povrće punjeno mljevenim mesom. Tu spada i kebab u svim varijantama, kao i aromatični mliječni preljev (jogurt s krastavcem i bijelim i crnim lukom).

Jogurt ima važnu ulogu. Omiljeni napitak je ajran, koji izvrsno gasi žeđ, a popularno lavlje mlijeko (rakija) najpopularnije je piće u Turskoj, koje se priprema od raznog bilja.

Zahvaljujući bogatstvu začina i stotinama načina pripreme ukusnog povrća i priloga turska gastronomija postala je jedna od najpoznatijih u svijetu.

Čitaj još:   KUHANI PARADAJZ NA NAČIN NAŠIH NANA: Sok bez konzervansa... (recept)

Utjecaj turske kuhinje odrazio se i na našu kroz razne specijalitete od punj-enog povrća (punjene paprike, tikvice, patlidžane, luk, rajčice) i specijalitete pripremljene od tankih kora (burek, pita, baklava).

Meze obično otvara obrok – puno malih predjela, koja se zajedno poslužuju, ali se pazi da budu zastupljene sve boje.

Turski specijaliteti mogu se podijeliti na juhe, jela od mesa (najzastupljeniji su specijaliteti od janjetine), jela od povrća, salate, pilav, različite vrste kruha i pašteta, slastice (najčešće s medom i orasima).

Različite vrste sireva, koji se poslužuju s lepinjom, nude se i poslije jela.Na stolu se mogu naći različite okruglice od mljevenog mesa (preteče ćevapa), šiš- kebab, ražnjići (najčešće od janjetine, ali i kombinacija janjetine i gove-dine).

Čitaj još:   POPA, UBILI GREŠKOM: Pucali u noge kao opomenu, drugi ubica ga izrešetao...

Turci janjetinu pripremaju na bezbroj načina, a vrlo sitno mljeveno meso koristi se za razne vrste musake. Popularan je i janjeći burek…

http://ibalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši