IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tramp pozvao Erdogana i postavio mu jedno važno pitanje, a odgovor je sve iznenadio…

Donald Tramp pozvao predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana 14. decembra upitao ga je da li mogu da se “otarase” terorističke grupe Islamske države, ukoliko Amerika povuče svoju vojsku…

VAŠINGTON- ANKARA: Svijet, Vijesti,…subota, 29.12. 2018. 09: 59… Tramp pozvao Erdogana i postavio mu jedno važno pitanje, a odgovor je sve iznenadio…

Razgovor je trebalo da bude rutinske prirode, odnosno, “standardno upozo-renje” Erdoganu zbog njegovog plana da napadne Manbidž i pripadnike ku-rdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) koje SAD podržavaju.

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) shakes hands with U.S President Donald Trump as they make statements to reporters in the Roosevelt Room of the White House in Washington, U.S. May 16, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Tako je razgovor dvojice lidera doveo do promkene pravca rata u Siriji i turskog preuzimanja obaveze da se “otarasi” terorista Islamske države.

Erdogan je, kažu izvori, odgovorio da je turska vojska spremna za zadatak.

“Onda to uradite”, rekao je Tramp nekoliko trenutaka prije nego što je svom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džonu Boltonu, koji je takođe bio uključen u poziv, poručio da započne sa povlačenjem američke vojske iz Sirije.

“Moram da kažem to je bila neočekivana odluka.Riječ'iznenađenje’ je prosto previše slaba da opiše tu situaciju”, kaže jedan od pet neimenovanih turskih izvora Rojtersa, koji su sa agencijom razgovarali o telefonskom pozivu.

Da je dobio više nego što se nadao od Trampa, ocijenio je direktor za turski program na Vašingtonskom inistitutu Soner Čagaptaj.

Čitaj još:   Sedam novih smrtnih slučajeva uz 293 potvrđena slučaja koronavirusa u Turskoj... (foto)

On je zatražio od SAD da se late YPG, ali ne da povuku svoje trupe”, rekao je Čagaptaj.

Kako bi se prilagodila novoj situaciji, Turska pokreće nove, intenzivne, razg-ovore sa Vašingtonom i Moskvom, a zvanična Ankara očekuje posjetu ame-ričkih vojnih zvaničnika u predstojećim danima. Bolton bi trebao da se poj-avi, a moguće i specijalni izaslanik SAD za Siriju, Džejms Džefri.

U Moskvi će sutra biti šef obaveštajne službe Turske, kao i ministri spoljnih poslova i odbrane.”Naravno da će biti teško. Sada ceo problem mora da se isplanira ispočetka”, rekao je neimenovani turski bezbjednosni zvaničnik.

Neimenovani američki zvaničnik kaže da se trenutno radi na planovima o povlačenju američke vojske iz Sirije kroz narednih nekoliko mjeseci, a da je jedan od predloga povlačenje koje bi trebalo da traje 120 dana.

Vašington takođe uzima u obzir šta bi trebalo uraditi sa oružjem koje je dostavljeno pripadnicima YPG, a koje bi trebalo da bude iznijeto iz zemlje po završetku kampanje protiv Islamske države.

Kao posledicu Trampove odluke da povuče vojsku, Erdogan je odložio planiranu ofanzivu na sijeveroistok Sirije. Turska smatra da bi oružje dostavljeno pripadnicima YPG moralo da bude povučeno kako ono ne bi bilo iskorišćeno protiv turskih vojnika.

Još jedan, neimenovani turski zvaničnik, upozorava da se mora razmotriti ko će i na koji način “popuniti” prazninu koja ostaje iza SAD i da je za to neophodna koordinacija.

Čitaj još:   RADUJE SE CRNA GORA: Isak Šabanović, objavio novu pjesmu "PRVO JUTRO", poslušajte... (foto i video)

Upozorava i od problema ukoliko se ne postigne sporazum o situaciji koja će nastati.

“Da li je ovo velika pobjeda za Tursku. Trenutno nisam siguran”, rekao je zvaničnik.

izvor agencije


TURSKA Uvodi tarife i uzvraća udarac SAD…

ZVANIČNA ANKARA uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila Read more

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Komentariši