Sibirska hladnoća na Pešteri: Temparatura pada do minus 30 C…

U Sjenici je juče izmjereno minus 23, u Karajukića Bunarima minus 25, a u Tuzinju čak minus 30 C…

SJENICA: Sandžak, Crna Hronika,Putovanja, Vijesti, petak, 11.01.2018…09:39… Sibirska hladnoća na Pešteri: Temparatura pada do minus 30 C…

Mještani na Pešteri, danima muku muče sa snijžnim padavinama i nanosi-ma. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu danonoćno, ostali su zavijani neki seoski putevi, pa su pojedina domaćinstva bukvalno odsječena od svijeta.

Služba za spasavanje, kao i Gorska služba za spasavanje, jedina su nada žiteljima podgolijskih sela, pa je samo u prethodnih dvadesetak dana uz njihovu pomoć evakuisano troje starijih miještana, bila neophodna hitna medicinska pomoć. Najteža situacija je u Devićima, Srednjoj Reci, Katićima, Močiocima, Pridvorici. Neprohodan je i put do sela Smiljevac, na padinama Javora.

Čitaj još:   SJENICA, TRAGEDIJA, MAJKA I ĆERKA PRONAĐENE MRTVE: Ostavile oproštajno pismo...

Zanimljivo je da su u lokalnoj službi za spasavanje angažovana četiri momka, koji ovaj posao rade potpuno besplatno, odnosno volonterski.

Ni u Sibiru na Sandžaku situacija nije mnogo bolja. Najteže je na području pešterske mijesne zajednice Bare, gdje su nekoj vrsti sniježne blokade sela Vrbnica, Blato, Višnjevo, Zahumsko, Goševo, Crvsko i Janturine. U potpunoj blokadi su Pode, Boljare, Poljice i nekoliko sela na planini Giljevi.

Osim sa smetovima, Pešterci se bore i sa jakim mrazom…

U Sjenici je juče izmjereno minus 21 C, u Karajukića Bunarima minus 25 C, a u Tuzinju čak minus 30 C…


Poštar iz Dolića kaže da očekuje još veće mrazeve, jer se nebo razvedrilo, snijega ima oko 25 santimetara, a sa Jadovika i Golije pušu ledeni vjetrovi.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Raspisan konkurs za sufinansiranje medija...

”Za sada ima ogreva i namirnica… Tamo gdje ne može vozilom, mještani se snalaze konjima i zapregom ili traktorima. Dobro podnosimo mrazeve, jer smo se na njih navikli”, ističe Kuč…

izvor agencije


Komentariši