IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRAMP I POTEZ STOLJEĆA: SAD napušta NATO,Saveznici u panici…

Američki zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost u strahu da Donald Tramp od želje da SAD istupi iz članstva NATO, što je više puta naglašavao tokom 2018, godine…

VAŠINGTON: Svijet,Vijesti, Zanimljivosti, petak, 18.01.2018…15: 59… TRAMP I POTEZ STOLJEĆA: SAD napušta NATO,Saveznici u panici…

Opšta panika izbila je u redovima zapadnog establišmenta, nakon što je u vodećim medijima u Vašingtonu objavljeno da Tramp razmatra  mogućnost izlaska SAD iz sijeverno- atlanske alijanse…

Strah je pojačan i zbog „činjenice da američki lider želi da drži u tajnosti detalje svojih susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom čak i od svojih ličnih saradnika i podalje od istrage FBI o odnosima administr-acije u Vašingtonu sa Rusijom“, prenosi Njujork tajms.

List navodi da ukoliko bi ovaj potez zaista bio sproveden, uticaj Amerike u svijetu bio bi oslabljen,  a omogućilo bi Rusiji da proširi uticaj u Evropi.

Penzionisani admiral DŽejms Stavridis,bivši komandant združene komande NATO, smatra da bi američko povlačenje bila „geopolitička greška epskih razmjera“.

„Čak i sam razgovor o ideji napuštanja NATO, a kamoli da se to stvarno i desi bio bi poklon stoljeća za Putina“, smatra admiral Stavridis..

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD, koji podržavaju alijansu, pribojavaju se da bi Tramp mogao da se vrati svojim namjerama od prošle godine jer smatra i dalje da  izdvajanja za vojsku koja je tražio od ostalih članica nisu dostigla zadovoljavajući nivo.

Čitaj još:   Kuja Vidosava ponovo laje, namirisala kraj karijere...

Ulje na vatru dolila je i činjenica da je Tramp obavio razgovore sa Putinom iza zatvorenih vrata, a da detalje sastanaka ne znaju čak ni njegovi najbliži saradnici. Ističu da će, ukoliko SAD zaista izađu iz NATO, najveću korist imati upravo Vladimir Putin.

Organizacija koja postoji od 1949. godine osnovana je da bi spriječila tako-zvano „agresiju Rusije” (tadašnjeg SSSR-a) protiv Evrope. Međutim, u prot-eklih pola stoljeća postalo je jasno da je NATO agresivna, a ne defanzivna, organizacija, koja više nema svrhu.

Da podsetimo pred samit NATO prošle godine Tramp je svojim ljudima u sektoru nacionalne bezbjednosti rekao da ne vidi svrhu NATO, koji, kako je isticao, finansijski iscrpljuje SAD. U to vrijeme, Trampov tim za nacionalnu bezbjednost– donedavni ministar odbrane DŽim Matis i savjetnik za nacio-nalnu bezbjednost DŽon Bolton nastojali su da očuvaju američku strategiju bez pominjanja povlačenja iz NATO koje bi drastično smanjilo veliki uticaj Vašingtona u Evropi dok bi, sa druge strane, ohrabrilo Moskvu…

Čitaj još:   MILOJKO Spajić tvrdi: Ima još vremena za formiranje VLADE, nema pritisaka stranih ambasadora, neozbiljno se ponašamo... (foto)

http://ibalkan.net/Njujork tajms

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši