IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRADSKI MEDIJI, GRME: “BAKIR i Zapad ruše RS zbog ulaska BiH u NATO savez…

Beogradske novosti pišu kako “eventualna promjena naziva značila mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta”…

BEOGRAD: Srbija, Vijesti, subota, 26.01. 2019…16: 12… BEOGRADSKI MEDIJI, GRME: “BAKIR i Zapad ruše RS zbog ulaska BiH u NATO savez…

Inicijativa Bakira Izetbegovića lidera SDA, za promjenom imena Republike Srpske “posredna je poruka nekih zapadnih centara moći rukovodstvu Srpske da olabavi’ svoje veze sa Srbijom i Rusijom, prihvati ulazak BiH u NATO i prna Kosovo”, pišu beogradske Večernje novosti pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića…

NATO se osvećuje Miloradu Dodiku, trenutno predsjedava Predsjedništvom BIH jer smatra da NATO nije neutralan i da je članstvo BiH u toj organizaciji za njega neprihvatljivo. Bio je to dovoljan razlog da, kako piše srpski portal’, ‘stranci udare i pokušaju uništiti Republiku Srpsku'…

Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja Milorada Dodika, predsjedavaju ćeg Predsjedništva BIH, kaže da iza najnovijeg udara na RS stoje isti ljudi koji su mjesecima pokušavali da je destabiliziraju organizirajući proteste.

Sve ovo dolazi iz istih zapadnih centara moći. Gotovo devet mjeseci održav ale su se demonstracije, prije toga imali smo napade na MUP da je paravoj na formacija. Imamo sada i nemogućnost formiranja vlasti na nivou BIH, vidimo da se, iako su od izbora prošla gotovo četiri mjeseca, Savjet minista ra još nije formirao i Republiku Srpsku otvoreno ucjenjuju ulaskom u NATO.

Ako mi prihvatimo ulazak u NATO, biće formirana nova vlast, u skladu s rezultatima izbora 7. oktobra. To je jasna ucjena. I sada imamo najnoviji pritisak, da će pokušati promijeniti ime Republike Srpske na sudu. Problem bošnjačke elite je to što su im glavni partneri stranci, a ne Srbi s kojima žive”, objašnjava Perišić.

Čitaj još:   IZBORI NA CETINJU: Preliminarni raspored mandata na Cetinju- DPS - 14 mandata, SDP- 8, URA- 4... (foto, video)

U istom tonu beogradske Večernje novosti pišu kako “eventualna promjena naziva značila mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta”, već bi “izazvalo domino efekat promjena Ustava BiH, praktično urušilo Dejtonski sporazum i poništilo sve što su Srbi njime dobili”.

– Drugim riječima, promjena naziva značila bi kraj RS – ističu Novosti.

List podsjeća da se ovo dešava samo nekoliko dana poslije posjete predsjedn ka Rusije Vladimira Putina Beogradu njegovog susreta Miloradom Dodikom, bivšim predsjednikom RS i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH..

– Bakir je svjestan toga da ima pet glasova u Ustavnom sudu BiH: troje stranaca i dvoje sudija Bošnjaka, koji bi podržali inicijativu ako se ona pojavi pred sudom. Po dvoje sudija, iz reda srpskog i hrvatskog naroda, sigurno bi bili protiv mijenjanja imena RS. Ali stranci su tas na vagi Bošnjaka – kažu sagovornici “Novosti” iz diplomatskih i pravnih krugova.

Novosti citiraju izjavu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je povodom namjere Stranke demokratske akcije da pred Ustavnim sudom BiH pokrene pravnu proceduru kojom će se ocijeniti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska rekao da je “savršen trenutak” da se to uradi, dodajući da je taj naziv “diskriminatoran” za građane nesrpske nacionalnosti. 

Čitaj još:   SARAJEVO: Spašena četiri života, otac s krova bacio bebu koju su hvatali policajci i vatrogasci... (foto i video)

On je rekao da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zasjeniti njena suština.

Zvizdić je konstatovao da stanovnici nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Dejtonski mirovni sporazum…

Izvorf agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši