IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJENİCA – 70 OVACA ČUVA U HANGARU RAZRUŠENOG VOJNOG AERODROMA -MORAM , ŠKOLUJEM DVOJE DJECE(VIDEO)

SJENİCA: Dejan Knežević iz Sjenice može da se ponosi sa svojih 70 ovaca, a nema ni kuću na selu, ni zemlju, ni štalu. Svoje ovce skućio je u hangaru vojnog aerodroma i o njima brine potpuno sam, samo sa jednim ciljem – da djeci obezbjediti budućnost.

I to u surovim uslovima pešterske zime nije nimalo naivan podvig. Dva kilometara hodao sam po neugaženom snijegu na ovom zaboravljenom velikom vojnom aerodromu, pored minskog polja i razrušenih betonskih objekata. Dejan još i može da dođe ovde, ali kada treba da donese hranu svojim ovcama u grdnom je problemu.
Ima mnogo boljih mjesta za čuvanje ovaca, ali ja sam gradsko dijete, nemam zemlje, nemam 5 ari placa… – pričao je dok mu je u rancu blejala jedna prinova, jagnje koje će poneti kući da bi ga prehranio.

S ponosom je gledao svoje stado koje je zbijeno na -8 stepeni zagrijjalo ledeni ovalni hangar, jedan od rijetkih koji tokom bombardovanja nije srušen, već samo oštećen i zakrpljen. A kada govori, ne podiže glas. Smiren, kao da štedi svaki atom snage, jer čeka ga još hladnih i teških dana.
Jedan hangar je readioaktivan, unutra je bio neki kontaminiran dio aviona. Njemu se ne približavam. A sa kasetnim bomabama sam potpisao “konvenciju o nediranju”, ne diraju one mene, ne diram ni ja njih. Šalim se, nisu one opasne dok su u zemlji, ali kada se vade i čačkaju od njih mogu da stradaju i profesionalci – priča Dejan.

Čitaj još:   ''Hotel Borovi''- Oaza mira i dragulj Sjenice... (foto)

Ovaj aerodrom nije nimalo bio pošteđen napada 1999. godine. Vojska je ljetos čistila kasetne bombe, pa je Dejan privremeno morao da napusti hangar. Ne bi ni sada smjelo da se gazi tuda, opština čak ne smije ni snijeg da čisti na stazama, ali Dejan nema mnogo izbora.

Djeca mi se školuju. Ovo radim zbog njih. Sin mi je u Požegi, 4. godina veterinarske škole, planira da upiše fakultet. Ćerka mi je na drugoj godini – priča Dejan u nadi da će se stado uvećati, a umjesto hangara na aerodromu one blejati na nekom imanju.

Kaže, rasnom sjeničkom ovcom Srbija može da se ponosi.
Ova ovca je čuvena, izuzetno otporna na ove klimatske uslove. Dosta je skromna. Dosta daje, ali treba i njoj da se da – priča Dejan.

Oko pet sati dnevno provodi na aerodromu, a planira da dopremi i jednu kamp prikolicu, kako bi mogao i da prenoći. Ljeti na ispašama provodi i po 10 sati. Ako mora, i sa kišobranom. Potpuno sam u poslu.

Jednom sam mjesec dana proveo pod kišobranom. Pod kišobranom sam ručavao, čitao i spavao. Za ovaj posao potrebno je znanje, pa razmenjujem iskustva sa stočarima i mnogo čitam – priča Dejan.

Kaže, ništa nije teško, jer najteže je sjedeti kući i ne raditi ništa. Kad stegne pešterski mraz obuje tri para čarapa, stavi najlonske kese i navuče gumene čizme.
Dejan može da se pohvali i da je stočar sa diplomom. Studirao je Poljoprivredni fakultet, a prije ovog posla držao je veterinarsku apoteku. Kad je posao počeo da se klima, pravio je humus za cveće, a onda je počeo da drži ovce. Pošto je bilo nemoguće nastaviti posao u gradu, preselio se na aerodrom, gde je već četiri godine.

Čitaj još:   NOVINAR IZ SJENICE: Predsjedniče, BAJRAM NIJE KRIVAC za infekcıju...

izvor: (Telegraf)

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši