IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE, NA RAPORT VUČIĆU: Mogherini, ga pohvalila o BiH u Briselu, u Beogradu će da…

Aleksandar Vučić sastaće se u Beogradu sa Miloradom Dodikom, najavljeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije…

SARAJEVO: Regija,Ekonomija , vijesti, četvrtak, 31.01. 2019… 05: 59… MILE, NA RAPORT VUČIĆU: Mogherini, ga pohvalila o BiH u Briselu, u Beogradu će da…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primit će u Beogradu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Bit će ovo Dodikov, koliko je javnosti poznato, četvrti put za Beograd od 20. novembra kada je stupio na dužnost u Predsjedništvu BiH.

Bit će ovo još jedan u nizu sastanaka lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH sa prvim čovjekom Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednikom Srbije na kojem će se, kao i svaki put do sada, razgovarati o unutrašnjim stvarima BiH.

Sastanak dolazi samo dan nakon dvodnevne posjete Briselu trojice članova Predsjedništva BiH, ali i nakon zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u Sarajevu.

Dodik je u Briselu kazao da EU ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u. U izja vama nakon susreta dalo se zaključiti da su članovi Predsjedništva BiH pronašli su zajednički jezik o temama vezanim za EU te da se na tom putu optimistični vraćaju kući. Razgovaralo se i o formiranju vlasti, ali i drugim temama iz regiona poput Kosova, gdje će BiH pratiti stav Srbije, najavio je Dodik.

Čitaj još:   SLATKO IZNENAĐENJE: Banka greškom uplatila 155 miliona eura na 75.000 računa korisnika... (foto)

S druge strane, sve zemlje članice PIC-a osim Rusije,zasjedanju u Sarajevu su osudile i Dodikovu retoriku o najavama otcjepljenja RS-a.

“Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, saopćeno je iz PIC-a nakon sjednice koju je sazvao ruski ambasador u BiH povodom najave inicijative SDA o preispitivanju imena bh. entiteta Republika Srpska. Vrijedi podsjetiti da je PIC i to osudio.

A sutrašnji put za Beograd bit će, za nešto više od dva mjeseca, četvrti za Dodika.

Od inauguracije u Predsjedništvu BiH, Dodik je išao na noge već tri puta. Prvo je 22. decembra prošle godine stigao u Beograd da bi nakon sastanka kazao da je “politika Sarajeva kreni da nigdje ne stigneš”.

Milorad Dodik je razgovarao u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Srbije Aleksandrom Đorđevićem.

Tom prilikom je ambasadoru susjedne zemlje uručio zvaničan poziv BiH predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti BiH.

Sastanak će održati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije u 13 sati, nakon čega planirano da se akteri susreta obrate medijima…

Čitaj još:   „Mile DODIK“ pokazao deci u kakvom avionu leti: U Brisel doputujem avionom Vlade RS, dok političari iz Federacije BiH putuju komercijalnim letovima „kao čerga“... (foto, video)

http://ibalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši