IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VODENA APOKALIPSA U REGIONU: Zagreb rekordni vodostaj Save, vanredno stanje u BiH,ovo je IZMAKLO KONTROLI (video)

U većem dijelu Hrvatske ovo je jedan od najtoplijih početaka februara u historiji, upozorenju na poplave koje prijete toj zemlji, dok u BiH stanje zbog izlivanja rijeka opisuju kao haotično…

SARAJEVO, ZAGREB: Regija, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 04.02. 2019…00: 03… VODENA APOKALIPSA U REGIONU: Zagreb rekordni vodostaj Save, vanredno stanje u BiH,ovo je IZMAKLO KONTROLI (video)

.„Ovo je izmaklo kontroli“, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače u BiH.

Hrvatska televizija navodi da je juče u Zagrebu izmjerena rekordno visoka temperatura za drugi dan februara, i to ne samo od 1949. god u Maksimiru, gdje je, prema još neslužbenim podacima bio 17,1 stepen Celzijusa, nego i na Griču, brdovitom dijelu grada, gdje je izmjereno 16,6 stepeni Celzijusa, kao nikada na toj meteorološkoj stanici od 1881. godine, otkad se tu bileže podaci.

Poplave su već pogodile istočni dio Istre, gdge je bilo nevremena sa velikom grmljavinom, obilnom kišom i jakim vijetrom. Hrvatski portal Indeks prenosi da je najteža situacija bila u Puli i Labinštinu, gdje su vatrogasci morali u nekoliko navrata da intervenišu zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Sarajevski dopisnik regionalnog portala iBalkan.net navodi da su obilne padavine i snijeg koji se topi doveli do porasta nivoa rijeka širom Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   Eksplozija u džamiji: Više ubijenih, uključujići imama... (foto)

Vanredno stanje zbog poplava proglašeno je u Busovači u centralnoj Bosni, nakon što je ta mijera ranije tokom dana uvedena na području Zenice.

„Ovo je izmaklo kontroli“, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače.

Zbog izlivanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik — Bugojno na ulazu u Bugojno, a voda je oštetila i most u blizini grada. Lokalni mediji preneli su da se urušio pomoćni most i na putnom pravcu Bugojno — Novi Travnik…

Naglo topljenje snijega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme u nekoliko zeničkih naselja. U samoj Zenici poplavljeno je nekoliko desetina kuća, a više od stotinu ugroženo je zbog izlivanja otpadnih voda iz kanala u zeničkom naselju Tetovo.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave zaštite Zeničko- dobojskog kantona Džavida Aličića, izlili su se potoci i začepili odvodi. Kako je rekao, vodostaj rijeke Bosne još nije tako visok, tako da nema izlivanja Bosne u naseljima kroz koja polazi.

Zbog izlivanja Vukotićkog potoka odsiječeni su dijelovi sela Vukotići i sve do Jastrebca. U Srednjobosanskom kantonu je na području Gornjeg Vakufa zabileženo klizište koje je uništilo dvije kuće, ali nije bilo povređenih…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 15. januar 2019. godine

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši