IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SOČI: Erdogan, nakon samita o Siriji,prešli smo more, ne smijemo se utopiti u potoku

DANAS JE U ruskom gradu Sočiju održan četvrti trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske Ređžep Takip Erdogan, Rusije Vladimir Putin i Irana Hassan Rouhani…

SOČI: Svijet, Zanimljivosti, vijesti 14.02. 2019…¸17: 38…   SOČI: Erdogan, nakon samita o Siriji,prešli smo more, ne smijemo se utopiti u potoku

Nakon samita održana je zajednička konferencija za novinare ,,,

Predsjednik Republike Turske Tajip Erdogan izjavio je u Sočiju, a sve nakon trilateralnog samita o Siriji učestvuje s ruskim, iranskim kolegama, kako nikada kao danas nije bilo toliko nade za političkim rješenjem krize u Siriji.

“U momentu kada smo prevalili more, ne smijemo dopustiti da se utopimo u rijeci”, istakao je Erdogan. 

“Nastavit ćemo raditi ono što je naša obaveza u skladu s Memorandumom o Idlibu. Ruskom i iranskom kolegi sam prenio očekivanja o tme da sirijski režim treba poštivati primirje. Potvrdili smo našu odlučnost za očuvanje statusa zone deeskalacije sukoba u Idlibu i zajedničku borbu protiv provokativnih intervencija”, poručio je Erodgan, te dodao: 

“Terorizam je osuđen na propast. Teroristi koji napadaju našu zemlju ili Iran, prije ili kasnije će biti poraženi. Ne želimo nove humanitarne krize u Idlibu ili u bilo kojem dijelu Sirije.” 

Čitaj još:   ZNA SE IDENTITET POGINULIH MLADIĆA U BiH: Rođak nastradalog teško povrijeđen... (foto)

Podvukao je kako je glavna obaveza i briga osiguranje teritorijalni integritet Sirije. 

“Naša je briga osigurati teritorijalni integritet Sirije, ali što je prije moguće potrebno je da se Manbij očisti od terorista. Istovremeno, u Idlibu se ne smije ostaviti prostora za terorističke organizacije. Vlasnik ovog teritorija je sirijski narod”, kazao je Erdogan. 

U vezi s odlukom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da povuče svoju vojsku iz Sirije, Erdogan je kazao kako je trenutno nepoznato šta će se desiti na tom planu, ali da će se svakako pratiti dešavanja. 

“Nikada nije postojalo ovoliko nade da će doći do političkog rješenja krize u Siriji. U momentu kada smo preplivali more, ne smijemo dopustiti da se utopimo u rijeci”, poručio je Erdogan, te dodao: 

“Želimo da se u koordinaciji s Ujedinjenim nacijama (UN) što prije formira i počne s radom jedan uravnoteženi odbor za Siriju.”

Čitaj još:   CNN- a: PUTIN neće napustiti svoju viziju, on pati od oholosti moćnih... (foto)

http://iBalkan,net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši