IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKI GUBITAK ZA BIH: Umro, akademik Ljubomir Berberović…

Akademik Ljubomir Berberović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u 86. god…

SARAJEVO: BiH, vijesti 14.02. 2019…¸17: 58…  VELIKI GUBITAK ZA BIH: Umro, akademik Ljubomir Berberović…

Ukop i sahrana bila je danad u 15.15 sati na gradskom groblju Bare…

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, Univerziteta u Sarajevu, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ i Srpskog građanskog vijeća, povodom smrti akademika Ljubomira Berberovića, održana je danas u Sarajevu.  

Akademik Berberović autor je velikih naučnih,stručnih i naučnopopularnih publikacija.

Berberović je rođen 1933. godine u Sarajevu. Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu.

Diplomirao je biologiju na Filozofskom fakultetu (Prirodno- matematički odsjek, grupa biologija, 1958). Izabran je za asistenta na istom odsjeku 1959. godine…

Od 1961. stalno je zaposlen na Odsjeku za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Februara 1964. godine odbranio je doktorsku disertaciju “Mikroevolucija vrste Eobania vermiculata na srednjejadranskom primorju i ostrvima”, na istom fakultetu. Za docenta na predmetu Organska evolucija sa genetikom izabran je juna 1964., za vanrednog profesora januara 1970., a za redovnog profesora juna 1975. godine.

Čitaj još:   Vic dana Hvali se Crnogorac među svojima...

Predavao je genetiku, evoluciju, antropologiju i druge predmete na više fakulteta Sarajevskog univerziteta, kao i na drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu.Akademik Berberović autor je velikog broja naučnih, stručnih i naučno-popularnih publikacija.

Njegovi naučni radovi grupišu se u tri osnovna tematska kruga: genetika populacija, s naglaskom na proučavanju ljudskih populacija, kariologija i citotaksonomija, s naglaskom na proučavanju slatkovodnih riba te istorija i filozofija prirodnih nauka…

http://iBalkan,net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši