IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FAHRO,IZLEVATIO KOJOVIĆA I NIKŠIĆA:Gubitnik postao pobjednik…

Samo par dana nakon što je Bh. blok rekao “NE” koaliciji s nacionalnim strankama, Fahro ponovno, ekspresno “promijenio mišljenje” glede koalicionih partnera…

SARAJEVO: BiH, vijesti 15.02. 2019…18: 58… FAHRO,IZLEVATIO KOJOVIĆA I NIKŠIĆA:Gubitnik postao pobjednik…

Nakon što je Glavni odbor SDP- a donio odluku da ova stranka neće ulaziti u vlast, Fahrudin Radončić je ekspresno promijenio mišljenje. Najprije je sve dogovorio političku saradnju s PDA i A- SDA na svim nivoima, a onda otkrio da je delegacija njegove stranke već razgovarala sa SDA, te da je to “ozbiljan državnički pristup ne polazi od političkih sujeta”, čime je indirektno najavio da je na pomolu nova vladajuća većina u BiH…

No, Radončićeva “promjena mišljenja” zapravo je pomno planirani plan od samog početka. Sa 32 zastupnika u Predstavničkom domu Federacije BiH (SDP 16, DF- GS 10 i NS 6) Bh. blok bio je najjača politička snaga u FBiH.

Po logici stvari, da je odlučio ući u vlast, imao je puno pravo za sebe PRVO zahtijevati poziciju premijera, te, kao najjača opcija, pod svojim uslovima predvoditi proces formiranja vlasti.

No, umjesto toga, Naša stranka bez konsultacije sa svoja druga dva partnera iz Bh. bloka, kao i gubitnička sarajevska frakcija SDP- a, od starta su počeli postavljati ultimatume svojim neistomišljenicima da se ni pod koju cijenu smije nacionalnim strankama u vlast, prijeteći otvoreno unutastranačkim referendumom (Magazinović) ili raspuštanjem Bh. bloka (Kojović).

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Ne vodimo se populizmom, ubijeđen sam da ćemo pokrenuti Crnu Goru sa mrtve tačke... (foto, video)

Frakcije koja su protiv koaliranja, sedmica su imale bezrezervnu podršku Fahrudina Radončića i njegovog stranačkog biltena, s čije naslovnice se danima nisu skidali protivnici koaliranja, “dobokumnim” analizama samoproglašenih ljevičarskih intelektualaca, no redom bliskih Radončiću, koji su upozoravali da bi ulazak u vlast sa SDA značio i kraj ljevice u BiH.

Ulaskom u vlast na kantonalnom nivou i poticanjem onih kadrova koji su bili protiv koalicije sa SDA, Radončić je maherski iskoristio Bh. blok da odbijanjem ulaska u vlast samom sebi poveća cijenu, pregovara o ulasku u vlast pod vlastitim uslovima i nakon brutalnog poraza na izborima od sebe načini najvećeg pobjednika, a Bh. blok koji je zajedno imao najviše glasova pretvori u gubitnika i marginalnu opoziciju. 

Nema nikakve sumnje da će, kao vješt pregovarač, Radončić u zamjenu za bolju ponudu, tj. bolje i više funkcije, biti spreman ući u vladajući aranžman i na kantonalnim nivoima, zbog čega postaje sve izvjesnije da je, uz izvjesni izlazak DF-a i moguće prebjege, i pad Vlade Kantona Sarajevo samo pitanje dana. Tako će Bh. blok i pored velikog povjerenja koje je dobio od glasača postati marginalna opozicija na svim nivoima…

Čitaj još:   BEOGRAD: Grafiti sa natpisom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ na više lokacija... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši