PRIZIVA MILE: Crni scenario „Hrvati u BiH neće popusti priliku da se odvoje, vojska i SIPA će se raspasti…”

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Milorad Dodik izjavio je sinoć da će se rješenje za Kosovo odraziti i na bh. entitet Republika Srpska jer “ako neko dobije pravo da kaže kako donosi odluku o otcjepljenju Kosova od Srbije, zašto to prvo ne bi imao i neko drugi”…

SARAJEVO:BiH, Vijesti, srijeda, 27.02. 2019…09: 58… PRIZIVA MILE: Crni scenario „Hrvati u BiH neće popusti priliku da se odvoje, vojska i SIPA će se raspasti…”

“Ako je nekom prihvaćeno to pravo, mi smatramo da možemo da se pozivamo na to i mi ćemo se pozvati na to pravo”,rekao je Dodik u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije.

MILE Dodik je rekao da je RS odlukom njene Skupštine “onog momenta kad se Kosovo samoproglasilo nezavisnim” rekla da kad Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to znači i pravo RS da se odvoji.

Kako je ocijenio, u takvoj konstalaciji “ni Hrvati u Bosni neće propusti priliku da se odvoje”, a i Bošnjaci će shvatiti da je i za njih to najbolje.

Čitaj još:   POTRAGA ZA MONIKOM NE PRESTAJE: 600 ljudi, dronovi, kamere na terenu... (foto)

On smatra da ne može da dođe do rata u Bosni i Hercegovini, dodajući da bi se vojska i SIPA odmah “raspali”, dok kantonalna policija ne može preko entitetske granice.

Govoreći o svom položaju u Sarajevu, rekao da nije otišao u Predsjedništvo BiH kako bi ojačao državu već poziciju RS i ocijenio da “Bosna danas nije ni na nebu ni na zemlji”. Ima puno otvorenih pitanja, rekao je Dodik, navodeći da je možda na početku napravljena greška kad je BiH ovako “slijepljena” Dejtonskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, možda je trebalo sprovesti razgraničenje, pa bi BiH danas bila stabilnija.

On je rekao da Republika Srpska traži da se poštuje Dejtonski sporazum, kao i da će ovaj entitet ojačati svoj Ustav jer je visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti.

Čitaj još:   SARAJEVO, ŽELJKO KOMŠIĆ: Ne treba nam MILE Dodika, saglasnost za NATO...

“Mi se zalažemo za poštovanje Dejstonskog sporazuma, ojačat ćemo Ustav RS je visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti”, rekao je Dodik.

Govoreći o incijativi SDA za promjenu imena RS, on je rekao da je za RS “sinonim Zapadna Srbije jer tako narod u njoj osjeća”…

(iBalkan.net / RTS)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši