ANKARA Erdogan i Khan razgovarali o situaciji između Pakistana i Indije…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Erdogana telefonom kontaktirao Khana, te da su razgovarali o posljednjim tenzijama između Pakistana i Indije i dešavanjima na tom području…

ISTANBUL: Regija, Vijesti, četvrtak, 28.02. 2019… 18: 48… ANKARA Erdogan i Khan razgovarali o situaciji između Pakistana i Indije…

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i pakistanski premijer Imran Khan razgovarali su o situaciji između Pakistana i Indije…

Pakistanski premijer Khan je ranije danas da će od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana tražiti pomoć u posredovanju s ciljem smanjenja napetosti između njegove zemlje i Indije.

“Povećanje tenzija nije ni u našu niti u korist Indije. Zemlje mogu biti uništene zbog pogrešnih procjena. Rat nikako nije rješenje. Međutim, ukoliko Indija napravi korak u tom smjeru, odgovorićemo istom mjerom”, rekao je Khan.

Pakistan će u petak, kako je najavio, osloboditi zarobljenog pilota indijskih vazduhoplovnih snaga kao “mirovni gest”.

Čitaj još:   JEZIVO: U Italiji od korona virusa preminule 743 osobe... (foto)

Khan je ovo najavio na zajedničkoj sjednici Parlamenta, koja je sazvana kako bi se razmotrila eskalacija napetosti s nuklearnim rivalom Indijom.

“Sutra ćemo osloboditi indijskog pilota”, rekao je Khan misleći na Abhinandana, pilota indijskih snaga, kojeg su sigurnosne snage Pakistana uhapsile nakon što je njegov MIG 29 oborio pakistanski lovac u blizini granice u Kashmiru.

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. febr kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika.

Indija je za napad optužila Pakistan,zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio napad. Indijske snage su 26. febr izvele zračne napade kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javili su da indijske snage srušile pakistanski avion F-16.

Čitaj još:   PARTNERI NAPUSTILI Nezavisni blok zbog, KONZUMIRANJA ALKOHOLA!!!

Zbog sukoba u Kashmiru, Pakistan i Indija zatvorile većinu aerodroma i zračni prostor za civilne letove. Pakistan je saopštio da do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši