IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA Erdogan i Khan razgovarali o situaciji između Pakistana i Indije…

Erdogana telefonom kontaktirao Khana, te da su razgovarali o posljednjim tenzijama između Pakistana i Indije i dešavanjima na tom području…

ISTANBUL: Regija, Vijesti, četvrtak, 28.02. 2019… 18: 48… ANKARA Erdogan i Khan razgovarali o situaciji između Pakistana i Indije…

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i pakistanski premijer Imran Khan razgovarali su o situaciji između Pakistana i Indije…

Pakistanski premijer Khan je ranije danas da će od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana tražiti pomoć u posredovanju s ciljem smanjenja napetosti između njegove zemlje i Indije.

“Povećanje tenzija nije ni u našu niti u korist Indije. Zemlje mogu biti uništene zbog pogrešnih procjena. Rat nikako nije rješenje. Međutim, ukoliko Indija napravi korak u tom smjeru, odgovorićemo istom mjerom”, rekao je Khan.

Pakistan će u petak, kako je najavio, osloboditi zarobljenog pilota indijskih vazduhoplovnih snaga kao “mirovni gest”.

Khan je ovo najavio na zajedničkoj sjednici Parlamenta, koja je sazvana kako bi se razmotrila eskalacija napetosti s nuklearnim rivalom Indijom.

“Sutra ćemo osloboditi indijskog pilota”, rekao je Khan misleći na Abhinandana, pilota indijskih snaga, kojeg su sigurnosne snage Pakistana uhapsile nakon što je njegov MIG 29 oborio pakistanski lovac u blizini granice u Kashmiru.

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. febr kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika.

Čitaj još:   ERDOGAN SAOPŠTIO RADIKALNU ODLUKU: Turska ide u potpuno zatvaranje od 29. aprila do 17. maja

Indija je za napad optužila Pakistan,zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio napad. Indijske snage su 26. febr izvele zračne napade kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javili su da indijske snage srušile pakistanski avion F-16.

Zbog sukoba u Kashmiru, Pakistan i Indija zatvorile većinu aerodroma i zračni prostor za civilne letove. Pakistan je saopštio da do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove…

Čitaj još:   ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama...

izvor agencije

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši