IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MUŠTULUK: Ovo je čovjek koga je SAD poslao da spriječi razbijanje BiH, Dodiku i Dačiću neće biti dobro…

Prije nešto više od jednog mjeseca glavni diplomat Donalda Trumpa između ostalog i za Balkan Wess Mitchell podnio je ostavku na mjesto šefa Ureda za europske i euroazijske poslove State Departmenta. Isticao je tada po američkim medijima da ostavka “nije izraz protesta” protiv Trumpove administracije.

Mjesec poslije, javlja grčki Ekathimerini , Trumpova administracija na to mjesto dovodi Philipa Reekera, čovjeka koji je od 2008. do 2011. bio ambasador SAD-a u Makedoniji i koji je u Uredu za europske i euroazijske poslove u eri Baracka Obame od 2011. do 2013. bio zamjenik pomoćnika državnog tajnika. U dotičnom uredu jedan od odjela je i Ured za poslove južne srednje Europe, što znači za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Što znači njegov izbor, da se iščitati iz njegovog dosadašnjeg rada po državama na prostoru bivše Jugoslavije.

“Srbija treba prihvatiti realnost i kompromise oko Kosova”, izjavio je Reeker 2012.

Njegov izbor za Danas tamošnji diplomati komentirali su kao znak da je SAD očito odlučila konačno riješiti “kosovsko pitanje”, odnosno sukob Beograda i Prištine, i to navodno već “do kraja godine”. Za ovaj potez rekli su i to da SAD traži “novog Richarda Holbrooka“, jer je Reeker, između ostalog, tada još kao mladi diplomat, u veljači 1999. sudjelovao u pregovorima u dvorcu Rambouillet oko mirovnog sporazuma između tadašnje Miloševićeve SR Jugoslavije i političkih predstavnika albanske većine s Kosova.

Čitaj još:   Ispovjest časne sestre: Zaljubila se, pomutila joj se svijest i šokirala crkvu! (foto)

Reeker nikada nije imao problem suočavati srbijanske vlasti sa stavovima o najspornijim stavovima Beograda, primjerice o Srebrenici.

“Još 2004. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su zločini počinjeni protiv bosanskih muslimana u Srebrenici bili genocid. To je činjenica. To se ne može negirati. Nikakav pokušaj da se to pobije ne može poreći temeljnu činjenicu”, izjavio je Reeker 2012. za Politiku.

Tada je u vezi podjele Kosova, a to je očito imalo jako veze s Dačićem, rekao ovo:

“Situacija u BiH je samo jedan od mnogih razloga zašto se snažno protivimo tome i mislimo da je podjela Kosova ili promjena granica loša ideja, jer jednom kada se krene tim putem, upitnom će postati integritet svake države.”

Čitaj još:   ODLIČAN ĐAK "BALKANSKOG KASAPINA": Dačić pozvao hrvatske dužnosnike...

izvor: slobodnabosna

DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more

Komentariši