IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DORA Hrvatica u redovima ISIL- a, prešla na islam, kako je stigla u Gornju Maoču

Dora Bilić bila je odlična učenica, iz katoličke obitelji, ona radikalni islam je preuzela u Londonu i putila se u kalifat…

SARAJEVO:Crna Hronika, Vijesti, petak, 01.03. 2019…07: 58… DORA Hrvatica u redovima ISIL- a prešla na islam, kako je stigla u Gornju Maoču…

ONA JE Hrvatska ISIL-ovka je živa i navodno se želi vratiti u Hrvatsku. To su najnovije vijesti koje dolaze iz Sirije o 32-godišnjoj Dori Bilić, o kojoj se ništa nije čulo još od 2014. kad je posljednji put viđena u Raki, gradu u kojem su ISIL- ovci imali snažno uporište…

Njen otac i brat odmah su preko Ministarstva spoljnih poslova pokrenuli postupak za njezino vraćanje u domovinu.

“Želimo poručiti Dori da smo uz nju i da joj želimo pomoći”, rekli su članovi njezine najuže obitelji. Svi koji poznaju obitelj Bilić ostali su u šoku kad je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija prije nekoliko godina objavila da se na području pod kontrolom ISIL- a nalazi sedam osoba s hrvatskim državljanstvom, od kojih šestorica nikad nisu trajno živjeli u Hrvatskoj.

Sedma osoba hrvatska državljanka Dora Bilić, do nedavno je u gradu Raki sa suprugom, inače državljaninom BiH.

Mnogi su se pitali kako se Dora uopće našla na teritoriju kalifata, budući da je njezina cijela obitelj katolička.

Otac, je porijeklom iz okolice Imotskog, je poljoprivredni stručnjak, dok je majka arhitektica, brat diplomirani pravnik, dok baka je bila magistrica farmacije, a djed inženjer elektrotehnike.

Dora je, nakon odličnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nije joj bio previše izazovan, pa se educirala za fizioterapeutkinju.

Nije ju baš držalo mjesto, pa je počela putovati po Europi, kako je govorila i strane jezike, tako se skrasila u Londonu.

Tu je upoznala svog prvog supruga, kršćanina koji se s vremenom prebacio na islam, pa je to učinila i Dora.

Čitaj još:   SKANDAL, GROZNO: DODIK rekao da se u Potočare donose prazni tabuti... (foto i video)

Oboje su ubrzo pristupili i muslimanskim organizacijama, no Dora postaje ubrzo radikalnija od svog supruga, pa se razvela od njega i odmah nakon toga, 2012. godine odlazi u BiH…

Tamo u selu Gornja Maoča, koja je bila sjedište vehabija, upoznaje Senada Avdića zvanog Čađo. Iako je bio u braku i imao djecu, Čađo je a zbog Dore napustio sve i par je zajedno krenuo u Siriju.

Vjeruje se da je Dora Čađi rodila i dijete. Prema izvorima iz SOA- e, Dora je 2014. godine ranjena tijekom napada koalicijskih zrakoplova koji su napali položaje ISIL- a, a vjeruje se i da je Avdić tada isto ranjen.

Nakon toga više nije bilo nikakvih vijesti o ovoj Hrvatici, a prvi put nakon pet godina ovih dana jedna osoba iz BiH potvrdila je da je ona viđena prije nekoliko dana na minijaturnom teritoriju koji još kontroliraju ISIL- ovci pred totalnim rasulom.

Navodno je viđena u Baghuzu, selu na istočnoj obali rijeke Eufrat, granici s Irakom, gdje su se, kako je izvijestio CNN, vodile se i završne bitke protiv ostataka ISIL-ovih snaga. Da je vidjela Doru, potvrdila je BiH državljanka, odnosno njezina obitelj koja živi u susjednoj državi…

Kako je rekla, Doru Bilić poznaje otprije i srele su se u Baghuzu prije 20-ak dana.” Kako je rekla, ne zna što se dalje s njom događalo jer su se razišle, a sugovornica je preko WhatsAppa rekla da je ona prešla na teritorij koji kontroliraju kurdske snage.

Hoće li Dora Bilić uspjeti izaći iz obruča koje su stvorile sirijske vojne snage i hoće li se uspjeti vratiti u Hrvatsku ovisi i o tome hoće li ju ISIL-ovci pustiti da se preda i prijeđe na stranu dosadašnjih neprijatelja.

Neke žene i djeca već su prešli u kamp Roj blizu grada Kamišlija na sjeveru uz granicu su Turskom, jer na teritoriju kalifata više nisu imali ni hrane, ni vode, ni medicinske skrbi.

Čitaj još:   SKANDAL U BUDVI: "Crna Gora neće biti obala srpskog mora"... (foto i video)

Otac Stipan Bilić danas živi u Studencima nedaleko Imotskog i pokrenuo je službenu proceduru za povratak svoje kćeri u Hrvatsku. Njezina obitelj je ogorčena jer, kako su rekli, Dora je iskorištena za propagandu, a oni osuđuju svaki pa i islamski radikalizam i terorizam.

Dora nije jedina Hrvatica koja je se pridružila radikalnim pokretima. ZNA SE I DA Bjelovarčanka Irena Horak također je bila ostrašćena pobornica Al Qaide i govorila je da želi postati samoubojica.

Za nju se saznalo jUnu 2011. kad su američke bespilotne letjelice u napadu ubile jednog od vođa i najvećih svjetskih terorista Anwara al- Awlakija.

Izvor agencieje

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši