SARAJEVO: Džaferović i Komšić, upriličili prijem povodom Dana nezavisnosti BiH…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Džaferović obraćajući se prisutnima kazao da BiH i Dan nezavisnosti zauzima posebno mjesto u historiji naše domovine…

SARAJEVO: BiH, Vijesti, petak, 01.03. 2019…06: 28… SARAJEVO: Džaferović i Komšić, upriličili prijem povodom Dana nezavisnosti BiH…

U Predsjedništvu BiH je održan svečani prijem povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, javlja dopisnik regionalnog portala iBaalkan,net iz Sarajeva

Džaferović je u obraćanju prisutnima kazao da Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zauzima posebno mjesto u historiji ove zemlje.

“Mnogo je važnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, ali jedan od njih – 1. mart, Dan nezavisnosti – zauzima posebno mjesto. Prije 27 godina, skoro dvije trećine građana ove zemlje iz svih naroda, odlučno i dostojanstveno je glasalo na referendumu ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. To je glas ZA državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. To je istovremeno bio i glas PROTIV velikodržavnih politika koje su već bile na sceni s jasnim planom podjele Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović, napominjući da je referendum o nezavisnosti BiH proveden u skladu sa svim domaćim i međunarodnim pravnim normama; dakle, na zakonit, transparentan i miran način, uz puni međunarodni monitoring.

Čitaj još:   KADRA SE LAVOVSKI BORIO: Sve je ovo morao da prođe, sa Bels je srećan u Sarajevu... (video)

“Bila je to demokratska odluka kojom je nakon vijekova tuđih uprava i djelovanja u okviru različitih državnih zajednica, Bosna i Hercegovina dostojanstveno obnovila svoju punu nezavisnost i suverenitet. Tu historijsku činjenicu nikada niko neće moći osporiti. Glasanjem za nezavisnost, ljudi ove zemlje su sudbinski odredili put naše domovine i njenu budućnost. Na tom putu, ka nezavisnoj, suverenoj, modernoj europskoj državi jednakopravnih ljudi, bilo je, ima i bit će brojnih teških iskušenja i izazova. Najteže od tih iskušenja, agresiju koja je uslijedila nakon proglašenja nezavisnosti, uspješno smo savladali. Da bismo sačuvali cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, podnijeli smo velike žrtve”, kazao je Džaferović.

Naglasio je da žrtve kojima je današnja sloboda skupo plaćena obavezuju da se istraje u očuvanju i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   KOVID- 19, BROJ ZARAŽENIH U AUSTRIJI RASTE DNEVNO PO 100 LJUDI: Oboljelih trenutno 758... (foto)

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši