ISTANBUL Ljepotica Bosfora, Camlidža džamija otvorena sa Sabah namaza…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

OD SABAH namaza 7. marta i sa sabahskim ezanom otvorena je najveća turska džamija– Ćamlidža džamija…

ISTANBUL: Turska, Putovanja, Vijesti, četvrtak, 07.03. 2019…09: 18… ISTANBUL Ljepotica Bosfora, Camlidža džamija otvorena sa Sabah namaza…

Kako su sa lica mjesta izvjestili reporteri regionalnog portala iBalkan.net jutros je otvorena najveća turska džamija – Camlidža džamija na aziskoj strani Megapolisa grada Istanbula….

Kamen- temeljac za najveću džamiju u modernoj historiji Turske položio predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan.

Džamija je napravljena na 30.000 kvadratnih metara, a posjeduje sve pa i platformu sa koje posjetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku.

CAMLICA džamija smještena je na jednom od sedam uzdignutih brdua na Camlici na azijskoj obali Bosfora.

Čitaj još:   ISTANBUL Rahat lokum- komfor za grlo sa Bosfora

Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko- seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Uporedo s džamijom, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al- Feth.

Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Džamija može primiti blizu 60.000 vjernika klanjača ili (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500).
U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza- namaza.

Čitaj još:   ISTANBUL Broj smrtno stradalih u urušavanju zgrade porastao na 11...

Iako je još uvijek u upotrebi projektni naziv Camlica džamija, taj vjerski kompleks će na dan svečanog otvorenja dobiti novi naziv, a očekuje se da ga javnosti saopći turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši