IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAVA Policija na Dunavu otkrila 30 vezanih pitbulova i staforda i KAVEZ ZA BORBE

Ekipa jedne TV ekipa imala je priliku da snimi situaciju na samom rečnom otoku, tokom akcije Rečne policije. Ono što su zabilježili je krajnje jezivo..

BEOGRAD: Srbija,Crna Hronika, Vijesti, petak, 08.03. 2019… 10: 18… STRAVA Policija na Dunavu otkrila 30 vezanih pitbulova i staforda i KAVEZ ZA BORBE..

Na jednom malom otoku na Dunavu više od 30 pitbul terijera, staforda, ali i pasa drugih opasnih rasa, obučavaju se za međusobne borbe, a o svemu to najbolje svijedoči ring koji je smješten u središnjem centru otoka…

Više od 30 pasa je praktično zarobljeno, a kretanje im je ograničeno na svega 10 metara, koliko im dozvoljava lanac oko vrata. Njihov opstanak određen je borbom u ringu…

Doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin objasnio je na koji način se stvara ubilački nagon kod pasa…

– Oni se prvo izgladne, a onda se dovode neki slabiji psi koje oni napadaju, jednostavno da bi na taj način osjetili agresiju- priča Terzin.

Jedna borba može donijeti vlasnicima i nekoliko desetina hiljada eura, a lokacije su najčešće na periferiji grada. Nesrećni psi u više od 80 osto slučajeva od zadobijenih povreda, uginu.

To su povrede abdomena prije svega, unutrašnjih organa, prelomi ekstremiteta i tu je oporavak vrlo težak i veoma spor. Sa druge strane, imamo informaciju da se ti psi, teško povređeni, jednostavno ni ne liječe, nego se odmah eutanaziraju – priča Terzin.

Bilo koji vid straha od organizovanja ilegalnih borbi pasa očigledno više ne postoji, o čemu svijedoči oglas na internetu “prodaje se pitbul, mužjak, crne boje, u punoj snazi i idealan za borbu, cijena je 60 eura”.

Čitaj još:   STRAVA I UŽAS: Dvije osobe ubio strujni udar tokom zamjene sijalice, jedan od njih je policajac... (foto, video)

Prema zakonu, zlostavljanje životinja kažnjivo je do tri godine zatvora ili novčanom kaznom. Ipak, podaci iz 2016. godine pokazuju da je drugačije u praksi. Naime, od 423 prijavljena slučaja, svega dva su dobila epilog.

Elvir Burazerović iz udruženja “Orka” problem vidi isključivo u zakonu…

– Da bi prijava uopšte dospjela na sud, vi morate da imate fizički dokaz da se borbe odvijaju, a onda morate da dokažete i element koristoljublja. Naš zakon je takav da ukoliko ne možete da dokažete element koristoljublja, borbe automatski postaju vid zabave i ne predstavljaju krivično dijelo. Iz tog razloga, mi aktivno radimo na njegovoj izmjeni – ističe Burazerović.

Sa njim se slažu i iz Udruženja za zaštitu pasa i razvoj građanske svijesti “Feniks”…

Čitaj još:   NAPETO: Kim šalje vojsku u zonu koja razdvaja dvije Koreje... (foto i video)

izvor agencije

STRAVA I UŽAS: Otac pucao sebi u glavu, na dan ćerkine svadbe…

Muškarac je sebi presudio iz lovačke puške... BEOGRAD: Srbija, Crna Read more

Komentariši