VUČKO UŠUTKAN: Stigla naredba sa ZAPADA da se šuti o Radovanu…”

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka ministrima da se ne oglašavaju, kako je rečeno, događa se prvi put, kada su u pitanju haške presude…

BEISEL, BEOGRAD : Svijet, vijesti, petak, 22.03. 2019… 20: 59…  VUČKO UŠUTKAN: Stigla naredba sa ZAPADA da se šuti o Radovanu…”

Ministrima u Vladi Srbije data je preporuka da ne komentarišu presudu doživotne robije Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanog izvora.

To objašnjava upadljivo ćutanje vlasti…

Preporuka ministrima da se ne oglašavaju, kako nam je rečeno, događa se prvi put, kada su u pitanju haške presude.

Takve preporuke se daju ili kada se čeka da stav iznese vodeća politička figura u Srbiji, predsjednik države Aleksandar Vučić, ili da bi se, u ovom slučaju, spriječilo da većina ministara utrkuje u kritici odluke Mehanizma u Hagu, što bi osudili međunarodni krugovi, rekao je izvor RSE. 

Premijerka Ana Brnabić je za Javni servis izjavila da “treba pustiti da kažu svi ostali a mi ćemo, naravno, dati svoj stav”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije u zemlji, on se nalazi ovih dana u posjeti Nemačkoj, u pokrajini Donja Saksonija.

Opozicija je takođe uzrdžana ali je ipak većina stranaka koje su se oglasile prokomentarisala da se tom presudom skida kolektivna krivica sa srpskog naroda. Jedino je Boško Obradović, lider desničarskih Dveri, članice opozicionog Saveza za Srbiju, izjavio da je odluka Mehanizma u Hagu nepravda.

Čitaj još:   ISTANBUL: AMELI TERZIĆ, Nacionalni rekorder na 1.500 metara!

Gordana Čomić, funkcionerka Demokarske stranke, takođe članice Saveza za Srbiju, rekla je tim povodom se ne može ”jednim populizmom pobjediti drugi populizam i jedan sramotni nacionalizam drugim sramotnim nacionalizmom”.

Za analitičara Dragomira Anđelkovića, ćutanje vlasti je razumljivo, jer ne želi, kako se izrazio “da laž prihvati kao istunu”. Istovremeno, navodi Anđelković, jasno je da vlast smatra da je presuda Karadžiću nepravedna, ali da se iz pragmatičnih razloga ne oglašava.

“Mislim da je vlast dovoljno odgovorna da se u ovom trenutku ne konfrontira sa zapadnim centrima moć. Neće to podržati, ali mislim da je isto tako racionalno da se uzdrži da iznese stav”, kaže Anđelković.

Desničar i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je da je “nepravda što su na slobodi Bil Klinton, Gerhard Šreder, Toni Bler, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Naser Orić, Ante Gotovina…, a da jedino Karadžić dobija doživotni zatvor“.

Dodao je i da će o ratu u BIH govoriti kada se smijeni Aleksandar Vučić. Niko iz opozicije, ni partneri iz Saveza za Srbiju, nisu komentarisali ovu izjavu Obradovića. Odlučni su da čuvaju zajedništvo u borbi protiv Vučića.

Gordana Čomić iz Demokratske stranke kaže da je Savez za Srbiju nastao kako bi se, bez obzira na različite političke stavove, zajedno borili protiv nedemokratskog režima, ali da se pokazuje da to nije dovoljno.

Čitaj još:   PLJEVLJA: U Husein- pašinoj džamiji 27. noći ramazana se obilježava rijetki običaj...

Demokratska stranka je, inače, u saopštenju poručila presudom Radovanu Karadžiću utvrđuje pojedinačna a skida kolektivna krivica srpskog naroda za počinjene zločine.

Pokret slobodnih građana na čijem čelu je glumac Sergej Trifinovuć je pozdravio presudu Karadžiću sa sličnom porukom.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, partije koja je među rijetkim na političkoj sceni Srbije koja je od početka imala jasan stav o krivici Miloševićevog režima u ratovima 90- ih, osudio je ćutanje vlasti i opozicije:

”Pravosnažna presuda Radovanu Karažiću ogolila je sve one u Srbiji koji misle da se može ćutati o presudi čoveku koj je okrvavio svoje ruke”, stav je Čedomira Jovanovića…

(iBalkan.net/RSE)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši