IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRISEL, NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE: “Zbog OVOGA smo vas bombardovali!”

U Alijansi smatraju i da je cilj operacije bila da se „stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbeglica i dozvoli pristup humamnitarnim organizacijama“…

BRISEL: Svijet, vijesti, nedelja, 24.03. 2019…18: 09… BRISEL, NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE: “Zbog OVOGA smo vas bombardovali!”

NATO i nakon 20 godina smatra da je primjena sile u SR Jugoslaviji a sve bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN neophodno i legitimno bombardovanje postiglo svoj cilj,saopštila je pres-služba Alijanse za rusku agenciju Sputnjik.

Sagovornik Sputnjika je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. „sa ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu“.

„Ova odluka je bila donijeta nakon više od godinu dana borbi na Kosovu i neuspjeha međunarodnih diplomatskih napora za rješavanje konflikta. Operacija NATO- a je uslijedila nakon više od godinu dana vrlo intenzivnih napora UN i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, dostizanje mirovnog rješenja”, rekao je činovnik NATO-a.

Čitaj još:   SRPSKA POLICIJA ĆUTI: Kako je Sekuliću slomljen nos, crnogorski političari u klinču u ‘Mažestiku’... (foto)

Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300 hiljada ljudi sa Kosova su napustili svoje kuće.

„Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize primjena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna”, naveo je sagovornik.

U Alijansi smatraju i da je cilj operacije bila da se „stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbeglica i dozvoli pristup humamnitarnim organizacijama“.

„Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. god SR Jugoslavija je pristala da povuče svoje snage sa Kosova. Nasilje prekinuto i izbeglice su mogle da se vrate kući“, izjavio je činovnik Alijanse.

Po njegovom mišljenju, međunarodni kontingent KFOR je kasnije „pomogao u osiguranju bezbjednosti na Kosovu i u regionu u cjelini”…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši