IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO, ZAPOVJEDNIK KFOR-a,OHLADIO VUČIĆA: General otkrio pod kojim uslovima Vojska Srbije može ući na Kosovo…

D'Addario,rekao da KFOR kontinuirano ima i dobre odnose sa institucijama na Kosovu, kao i sa Vojskom Srbije, kako bi spriječio bilo kakva neočekivana dešavanja koja bi mogla da budu štetna i za Kosovo i za Srbiju…

BRISEL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 26.03. 2019…13: 13… BRAVO, ZAPOVJEDNIK KFOR-a, OHLADIO VUČIĆA: General otkrio pod kojim uslovima Vojska Srbije može ući na Kosovo…

Komandant KFOR- a, talijanski general Lorenzo D'Addario poručio da ništa ne ukazuje da bi moglo doći do bilo kakvog incidenta na Kosovu i dodao da je KFOR u potpunosti posvećen vršenju svog mandata, skladno Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN- a

On je u razgovoru za prištinsko “Jedinstvo” poručio i da zabrinutost izaziva samo retorika koja je u upotrebi sa svih strana, stvara okruženje u kojem jedan izolovani incident može da eskalira zato je apelovao na sve govornike i medije vode računa da svojim riječima izazovu dalekosežnije posljedice.

KFOR jeste i uvijek je bio nepristrasan u izvršavanju svoje misije da zaštiti sve građane Kosova, obzira na njihovu etničku pripadnost, veroispovijest ili prebivalište. Mi smo spremni da obezbjedimo sigurnost gdje god i kad god je to potrebno, rekao je D'Addario.

Komentarišući dio Rezolucije 1244 kojim se predviđa povratak na Kosovo do 1.000 srpskih vojnika i policajaca, general je objasnio da se u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN- a, u dodatku 2, stav 6, navodi:

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 10. septembar 2021. godine

“Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi obavljali sljedeće: vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbjednosti, obilježavanje/čišćenje minskih polja,održavanje srpskim istorijskim lokalitetima, prisust va na ključnim graničnim prelazima”.

Zatim se u napomenama navodi da će “povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbjednosti (KFOR) i biće ograničeni na dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)”, što znači da u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, ne postoji mogućnost slanja 1.000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora.

A sve četiri navedene funkcije bez problema garantuju ili KFOR ili kosovske bezbjednosne organizacije, takva odluka u ovom trenutku “anti-historijska”, naglasio je D'Addario.

Pošto su u junu 1999. i martu 2004. godine, izvršeni u međunarodne vojne i civilne misije, pogromi nad Srbima i porušeni i zapaljeni srednjovekovni srpski manastiri, D'Addario kaže da su se mnoge stvari promijenile od 2004. godine i ukupna situacija se veoma poboljšala i za sada nema razloga ili naznaka da se nešto slično događajima iz 2004. može ponoviti.

Objašnjavajući situaciju da po Briselskom sporazumu, specijalne kosovske snage Rosu mogu da uđu sjever Kosova samo uz odobrenje lokalnih vlasti, odnosno gradonačelnika sa Sjevera, D'Addario je rekao da KFOR poštuje sve postojeće sporazume, ali da postoji “mala konfuzija” po ovom pitanju i da je zaista važno da ga svi ljudi razumiju…

Čitaj još:   DETALJI TRAGEDIJE U BiH: Ubio bivšu suprugu u stubištu zgrade, troje djece bilo u stanu... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši