ISTINA: Dolaskom Trampa na čelo SAD najveću korist izvukao Izrael…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Američki predsjednik Tramp je od enigme postao glavna uzdanica izraelskih vlasti u protekle tri godine…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija, Znimljivosti, srijeda, 27.03. 2019…06: 58… ISTINA: Dolaskom Trampa na čelo SAD najveću korist izvukao Izrael…

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp uživa velike simpatije i podršku u Izraelu, veće čak i od onih u vlastitoj državi…

Tramp je simpatije i podršku Izraelaca osvojio ponajviše prošlogodišnjim priznanjem Jerusalema za glavni grad Izraela, preseljenjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem te jučerašnjim priznanjem izraelskog suvereniteta na Golanskoj visoravni. 

Sve te Trampove unilateralne odluke su naišle na negodovanje i osude iz međunarodne zajednice, posebno iz Ujedinjenih nacija i Evropske unije. 

Iako su izraelski lobisti 2016. god bili skeptični Trampovom kandidaturom za 45. predsjednika SAD- a, on se odmah po dolasku na vlast nametnuo kao dugo očekivani izraelski aktivist kojeg u tome podržava i zet i savjetnik Jared Kushner koji ima duboke cionističke veze. 

Čitaj još:   ZENICA: Radnice, zatvorile staklena vrata, lopov iz sve snage udarao da pobjegne... (foto i video)

Tramp se “odbranio“u dvogodišnjem pritisku demokrata koje su optuživale za veze s Rusijom u predizbornoj kampanji, u nedjelju jizrečena i zvanična presuda da nije bilo nikakvih tajnih saradnji te vrste. 

Brojni Trampovi saradnici se utrkuju u borbi za izraelsku podršku i dobre odnose, a u svrhu te utrke olako prelaze preko izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i ubijanja civila u Gazi. 

Američki State Department je zatvorio i ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu zbog navodnog neuspjeha bliskoistočnih mirovnih pregovora. Palestina je osudila taj američki potez i nazvala ga svojevrsnim proglasom rata. 

Tramp prošle godine ispunio još jednu želju Izraela tako što je unilateralno povukao SAD međunarodnog sporazuma iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu. 

Čitaj još:   MALO, DO TRAGEDIJE U BIH: Dječak, htio skočiti sa žičare, objesio se o svoju kapuljaču (video)

Izraelska javnost s oduševljenjem je dočekala i antimuslimansku retoriku koju je Tramp počeo prakticirati 2016. god kada je zabranio ulazak u SAD državljanima nekoliko muslimanskih zemalja. 

Uporedo s tim, Tramp je ojalao veze sa zaljevskim zemljama, a sve u korist strategije izraelske vlade o izgradnji proizraelskog bloka u toj regiji. 

Ohrabren Trampovim političkim diskursom, Izrael govori o međunarodno podržanom rješavanju bliskoistočne krize bazi osnivanja dvije nezavisne i suverene države…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši