IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MERON, ODLUČUJE: Što prije ime države, gdje će Radovan dočekati kraja života…

NI DALJE NIJE Poznato ime države u kojoj će Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotne robije, pravosnažno osuđen odlukom Žalbenog vijeća kao i Mehanizma za krivične sudove…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti,vijesti, srijeda, 27.03. 2019…18: 58…  MERON, ODLUČUJE: Što prije ime države, gdje će Radovan dočekati kraja života…

Statut Mehanizma ne predviđa rok u kome o treba da donese, ali navodi da će prebacivanje osuđenika u državu gdje će izdržavati kaznu biti obavljeno što je pre moguće, precizirala je portparolka Mehanizma Helena Egleston.

Odluku o izboru države donuheće predshednik Mehanizma Teodor Meron, a Karadžić neće imati pravo žalbe.

Eglestonova je objasnila da predsjednik određuje državu kojoj će neko lice izdržavati kaznu na osnovu broja informacija “koje mogu uključivati i bilo kakve stavove osuđene osobe”.

– Pravni okvir ne predviđa ulaganje žalbe na ovakve odluke – napomenula je portparolka Mehanizma.

Karadžić će u svakom slučaju biti prebačen u državu- članica Ujedinjenih nacija koja ima ugovor sa Mehanizmom o izdržavanju kazni zatvora, ali će konkretni slučaj vijerovatno to biti zemlja koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

Čitaj još:   Dnevni Horoskop za 15. avgust 2018.

To su Švedska, Finska, Danska, Nemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska ili Španija.

Odluka o tome gdje će osuđeno lice biti poslato na izvršenje kazne donosi se u skladu sa Statutom Mehanizma Uputstvom o postupku kojim Mehanizam određuje u kojoj će državi osuđenik izdržavati kaznu zatvora.

Proces određivanja se sastoji od četiri koraka.

Karadžić je u pritvoru Mehanizma u Hagu, naslednika Haškog tribunala, od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.

Osuđen je 20. marta na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu, kojom je u martu 2016. god bio osuđen na 40 godina zatvora.

Ova presuda je pravosnažna, ali postoji mogućnost podnošenja vanrednog pravnog lijeka, zahtjeva za reviziju presude u roku od godinu dana, što je član Karadžićevog pravnog tima advokat Goran Petronijević i najavio…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši