IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Istanbul: Izborni dan protiče mirno i u duhu demokratije

Prebrojavanje izbornih rezultata počet će po zatvaranju biračkih mjesta, brojni mediji će direktno izvještavati o cijelom toku izbornog procesa uz priložene infografičke i kartografske prikaze…

ISTANBUL: Turska, vijesti, nedelja, 31.03. 2019… 07: 59… Istanbul: Izborni dan protiče mirno i u duhu demokratije…

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je jutros da izborni dan u Turskoj protiče mirno i u duhu demokracije…

Soylu je danas sa suprugom Hamdiye Soylu glasao u istanbulskoj četvrti Gaziosmanpaša.

“Do sada nisu zabilježeni incidenti. Službenici policije brinu o sigurnosti i građani danas u miru i blagostanju odlaze na birališta. Danas riječ ima narod”, rekao je Soylu dodavši da izborni dan protiče u demokratskom duhu.

Biračka mjesta na istoku Turske otvorena su jutros od 7 sati po lokalnom vremenu, dok su biračka mjesta u zapadnim turskim regijama otvorena od 8 do 17 sati.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvuje na izborima na kojima građani danas biraju lokalnu vlast za mandat od pet godina. Na izborima će učestvovati i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa ima 57 miliona građana. 

Čitaj još:   DRAGAN Markovina: "Fenomen Severina..." (foto, video)

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. 

U 30 velikih gradova Turske registrirana su 44.212.704 birača koji će danas glasati na 142.777 biračkih mjesta. U preostalom 51 gradu registrirano je 12.837.077 birača koji će glasati na 51.851 biračkih mjesta. Biračka mjesta će biti otvorena i u zatvorima širom zemlje. 

Bolesni i nepokretni birači će glasati na mobilnim biralištima koja su prvi put u Turskoj primijenjena na prošlogodišnjim predsjedničkim i općim izborima. 

Birači u Turskoj biraju gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači će birati i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca. 

Prebrojavanje izbornih rezultata počet će po zatvaranju biračkih mjesta, a mediji će direktno izvještavati o toku izbornog procesa i to u uz priložene infografičke i kartografske prikaze…

http://ibalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši