Rezultati lokalnih izbora u Turskoj: Uzbudljiva utrka u Istanbulu…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Prema preliminarnim rezultatima, dosad je prebrojano 92 posto glasačkih listića…

ISTANBUL: Turska, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 31.03. 2019…22: 49…Rezultati lokalnih izbora u Turskoj: Uzbudljiva utrka u Istanbulu…

Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj,odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca…

Prema preliminarnim rezultatima, dosad je prebrojano 92 posto glasačkih listića.

Narodna alijansa, koja okuplja AK Parti i MHP, osvojila je 51,9 posto glasova, dok je Nacionalni savez, koji okuplja opozicione Republikansku narodnu partiju (CHP) i Partiju IYI, osvojio 37,55 posto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, AK Parti vodi sa osvojenih 45,35 posto glasova. Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 30,25 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,3 posto osvojenih glasova. Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 6,55, a Narodna demokratska partija (HDP) 3,91 posto glasova.

Čitaj još:   Samir Sevlić došao letom iz Švedske: Poginuo sa majkom i zetom u smrskanom Citroenu... (foto)

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. AK Partija trenutno vodi u 40, dok je CHP u vodstvu u 20, a MHP u 12 provincija.

Prema nezvaničnim rezultatima, kandidati vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) su pobijedili u Bitlisu, Kilisu, Sivasu, Rizeu, Nigdeu, Gaziantepu, Tokatu, Sirnaku, Bingolu, Giresunu i Malatyi.

Kandidati opozicione Republikanske narodne partije (CHP) su, prema nezvaničnim rezultatima, pobijedili na izborima za načelničke pozicije u Artvinu. Bileciku, Ardahanu i Burduru.

Bivši premijer Turske i kandidat AK Partije Binali Yildirim vodi u utrci za funkciju gradonačelnika Istanbula. Međutim, Yildirim vodi za svega 0,1 posto više glasova od protukandidata iz CHP-a Nihata Imamoglua, a prebrojano je 98 posto glasova.

Čitaj još:   SRELI SE LUNA, MARKO I SLOBA: Tek da čujete gdje, nije se znalo ko bi prije...

U Ankari je u vodstvu kandidat opozicionog CHP-a Mansur Yavas. Među gradovima u kojima vode kandidati CHP-a su i Izmir, Antalija, Adana i Edirne.

Objavljeni rezultati su nezvanični i proces prebrojavanja glasova je u toku.

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *