IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TERORISTA KOJI JE Ubio 50 VJERNIKA na Zelandu suočen sa porodicama žrtava…

Brenton Tarrant, koji je u martu je ubio 50 ljudi sve uživo prenio na svoj profil na Facebooku, optužen je za ukupno 89 kaznenih djela, od kojih 50 otpada na optužbe za ubistva i 39 pokušaja ubistva…

NOVI ZELAND: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak, 05.04. 2019…17: 59… TERORISTA KOJI JE Ubio 50 VJERNIKA na Zelandu suočen sa porodicama žrtava…

To je najviše optužbi podignutih protiv jedne osobe u cijeloj pravosudnoj povijesti Novog Zelanda.

Prije nego što se suđenje nastavi, Tarrant će morati proći puna i temeljita  psihološka testiranja kako bi se odlučilo je li FIZIČKI ZDRAVA i svijesna osoba..

Tih i miran, Tarrant pojavio se na velikom ekranu sudnice, gdje se mogla vidjeti i njegova mala čelija. 

Galerija sudnice prilikom pojavljivanja Tarranta bila je krcata rodbinom ubijenih koji su nijemo zurili u ubojicuPročitana su i imena svih osoba koje je Tarrant ubio ili pokušao ubiti.

Tarrant je trenutačno smješten na odjel maksimalnog nadzora u zatvoru u Aucklandu, više od 1000 kilometara sjeverno od Kričurčea gdje se pobio i gdje se pucnjava odvila. Podnio je i službenu žalbu na svoj smještaj, tvrdeći da mu se zakidaju ljudska prava.

Za Tarranta sumnja se da je bijeli supremacist, nakon napada prvo je bio optužen za samo jedno ubojstvo i nije se izjašnjavao o osjećaju krivnje. Njegov advokat je rekao kako je njegov klijent nakon masakra „lucidan i svjestan situacije“.

Iako se sumnjalo da će se Tarrant sam zastupati i braniti na sudu, odlučeno je da će ga braniti dvojica advokta, Jonathan Hudson i Shane Tait. Suđenje će biti jedan od najsloženijih slučajeva u historiji pravosuđa Novog Zelanda.

Čitaj još:   Šefovi poslaničkih klubova traže od Krivokapića preciznu RASPODJELU kadrova "PO DUBINI"

Naoružani policajci i dalje čuvaju sudnicu, ali je postupak u petak bio otvoren za javnost pa su se tako pojavili neki članovi obitelji i prijatelji ubijenih

Podsjetimo, 15. marta Tarrant je upao u dvije džamije i ukupno ubio 50 vjernika koji su bili na dnevnom namazu. Taj napad najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda, koja je odmah rezultirala mijenjanjem zakona o oružju te države.

Tekuču nedelju su predstavnici u parlamentu Novog Zelanda su i službeno predložili izmjene Zakona o oružju i zabranili posjedovanje automatskog oružja, poluautomatske puške i jurišno oružje.

DANAS u petak je klananja dženaza poslije džume namaza po lokalnom vremenu džamije Al Noor i Linwood organizirat će molitve prvi puta nakon napada. 

Pojavile su se se vođe muslimanske zajednice Novog Zelanda koji su već rekli kako se vjernici žele vratiti u svoje džamije i povratiti osjećaj da su sigurni i u normalnost nakon nemilog događaja.

Čitaj još:   FK Sarajevo dobilo Stadion Koševo na upravljanje i to 30 godina u najam po cijeni od jedne KM... (foto)

Tarrant će se vratiti u sudnicu 14. juna, piše The Guardian.

http://iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši