IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE: Veliko naučno otkriće!

Pada li Ajnštajnova teorija relativnosti pada u vodu, ovo su prve fotografije crne rupe!

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 11.04.2019…10: 39… PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE: Veliko naučno otkriće!

Međunarodni naučni tim najavio danas prvo predstavljanje nevjerovatnog naučnog otkrića u astrofizici!

U pitanju je prva fotografija crne rupe- što je podvig koji će staviti na probu stub nauke: opštu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna.

Crne rupe su izuzetno gusti nebeski entiteti sa gravitacionim poljima koja su tako moćna da ni svijetlost ni materija ne mogu da pobjegnu iz njih, što ih čini izuzetno teškim posmatranje uprkos njihovoj ogromnoj masi.

Konferencije za štampu biće održane u Vašingtonu, Briselu, Santjagu, Šangaju, Tajpeju i Tokiju na kojima će biti objavljen ovaj pionirski rezultat projekta “Event Horizon Telescope” (EHT – Teleskop horizonta događaja).

Konferencija za štampu u Vašingtonu zakazana je za 9.00 po lokalnom, odnosno 15.00 časova po našem vremenu.

Čitaj još:   Vic dana Mujo ribolovac...

Crne rupe, koje mogu imati različite veličine, nastaju kada supernove, veoma masivne zvijezde, eksplodiraju na kraju svog životnog ciklusa.

Činjenica da crne rupe ne dozvoljavaju izlazak svijetlosti čini bovo njihovo posmatranje veoma teškim.

Naučnici traže prsten svijetlosti iskrivljenu materiju svijetlost koje kruže ogromnom brzinom na ivici horizonta događaja, oko oblasti tame koja predstavlja pravu crnu rupu. Ovo je poznato kao sijenka, odnosno silueta crne rupe.

Naučnici kažu oblik sijenke, prema Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti, trebalo da bude gotovo savršen krug, a ako se ispostavi da nije, nešto nije u redu sa tom teorijom, prenosi britanska agencija…

Izvor agencije

Komentariši