Šefka Begović Ličina- NA ZUMBULE AHMIĆI MIRIŠU

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kakav se ovo opojni miris širi, napaćena zemljo moja? Ko ti je danas skute bijelim zumbulima okitio? Ko ti je u Ahmićima rane teške privio? Ko te saburom utješio?

Ko je biserne šehide u tebe spustio? Ko im je Fatihu proučio? Ko je bosanski vrisak nadom ugušio, dušmanu kletvu uputio?

Jutros zamirisali zumbuli, iznikli iz očiju onog maksuma što ga dušmani zadnjeg ubiše i prokapaše zadnjom kapljom mlijeka podojenih iz polupraznih majčinih prsa. Sa obližnje džamije umiren glasom ezana i priljubljen uz majčino srce, nevinim ručicama okretao se nebu : 
“Allahu ekber” – majka i nena na sedždi ničice su pale, babo i djed na džumma namazu dove.

Čim u Ahmiće lešinar doletje, neninu serdžadu sprženi vrisak odnese na nebo, bešik se u ognju prevrnu… Nož se naoštri, plamen se vinu, metak u meso puče, krvnikov smijeh djedov tespih prekinu, elham se razli na krvavoj oštrici, amin se okameni u mrtvim usnama. Kad majčina šamija skliznu ka na zemlju, sa toplih prsa otrgnu gladna usta, bešik krvlju natopi, maksuma meleci primiše, kurbanom prozvaše, Allahu se pokloniše.

Čitaj još:   Šefka Begović Ličina- ''MIRIS DJULA''

Ahmiće od nevinih tjela gori, meso jaukom cvrči, goloruki Bošnjaci sedždi padaju, bosansku zemlju krvlju zalivaju.
Od krvi i bola, sunce se od srama stiska uz oblak, ptice pjesmu umukle, crv i mrav čudom se čude, zmiji s otrovom suza potekla.
Ko su te zvjeri? Jesu l’ oni isti što se nedjeljom pred oltarom Bogu mole i svijeće za sreću pale? Je su l’ oni što se guslarskom pjesmom i zlodjelom diče? Je su l’ oni što pjevaju o domovini lijepoj? Ko ih je s tolikom mržnjom gajio i ljubav im ljudsku uskratio? Ko ih to nije Božjom silom plašio?

Danas iz šehidske krvi u Ahmiću nikli zumbuli bijeli, mirisom ga namirisali, oživjeli Božijim emerom, saburom okitili, ponos bosanski Svijetu cijelom objavili.

Čitaj još:   RAMAZANSKA PRIČA: HALAL SOFRA

“Ići- mići, ići-mići, dušmane klete i pjevačke huškače će šehidska kletva kad tad stići.

Ići- mići, Ahmići će ljepši i bogatiji nići, u bešici će se ljuljati mladi Bosančići, budući naučnici i nikada osvetnici..

Priča izuzeta iz knjige “VRISAK KRVI”

Autor: Šefka Begović Ličina

http://ibalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši