SARAJEVO: Otvorena izložba “Cio svijet živi u Sandžaku”…(video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ćamil Sijarić sinonim za Sandžak zbog čega je BNV i ustanovilo i kao svoju najveću književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića” po njegovom imenu…

SARAJEVO: Sandžak, BiH,vijesti,srijeda… 17.04.2019… 08: 58… SARAJEVO: Otvorena izložba “Cio svijet živi u Sandžaku”…

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo otvorio je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu izložbu “Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”…

Projekat “Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”, koji realizuje ova institucija zajedno sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sandžaka i Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, rezultirao je obimnom zbirkom predmeta i originalnih artefakata koje je tokom dvije godine sakupljala autorica izložbe Đana Kukić, kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Čitaj još:   KRIZNI ŠTAB SRBIJE NAPOKON PRIZNAO ISTINU: Novi Pazar grad sa najvećim brojem umrlih od korona virusa... (foto)

Obraćajući se velikom broju predstavnika javnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Esad Džudžo je izrazio zadovoljstvo što je Bošnjačko nacionalno vijeće učestvovalo u realizaciji ovog značajnog projekta koji je svoje predstavljanje prethodno imao u Novom Pazaru i Rožaju.

Istakao da je Ćamil Sijarić sinonim za Sandžak zbog čega je BNV i ustanovilo svoju najveću književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića” po njegovom imenu.

“Kada bi Ćamil danas mogao da vidi svoj Sandžak on bi vidio škole koje nose njegovo ime, udžbenike u kojima su prisutna njegova djela i preko 17.500 učenika koji pohađaju nastavu na njegovom i našem bosanskom jeziku”, rekao je Džudžo.

Predsjednik BNV Esad Džudžo i potpredsjednik Muhedin Fijuljanin tokom izložbe razgovarali su sa predstavnicima nekoliko institucija iz BIH o nastavku saradnje i radu na nekoliko značajnih projekata, saopćeno je iz BNV…

http://iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *