IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rat kriminalaca na Balkanu prerasta u krvnu osvetu

Od juna prošle do januara ove godine u Crnoj Gori su se dogodila dva ubistva koja se povezuju sa obračunima kriminalnih grupa.

To je znatno manji broj u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, kada je u ratu između klanova, nastradalo pet osoba. Međutim, istražitelji vjeruju da je poslednje ubistvo u Kotoru, kada je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca u Veselina Vukotića, nastavak rata između kriminalnih klanova.

Neki od poslednjih obračuna kriminalnih grupa dolaze iz inostranstva. Prije desetak dana u Španiji je, od posljedica ranjavanja preminuo Baranin Zijad Nurković.

Autor emisija “Dosije”, “Na mestu zločina” i “Iza rešetaka”, Mašan Lekić navodi da su u svjetu kriminala konstantne promjene i to ne samo mjesta djelovanja kriminalnih grupa, već i saveznika.

“Pa čak vidimo i u nekim zemljama koje su daleko od Crne Gore da su počeli da imaju svoje saveznike. Daću samo jedan primjer da sudstvo i policija pretpostavlja da ekipa Luke Bojovića koji je bio ovde u Beogradu jedan veoma jak kadar za koga se sumnja da je nastavio posao ”zemunskog” klana da je on sada blizak ljudima iz “škaljarskog” klana. Dakle, to policija sumnja”, kazao je Lekić za TVCG.

U policiji vjeruju da kriminalne grupe koje su ranije bile aktivne u Crnoj Gori, sada djeluju na teritoriji Zapadne Evrope. Osnova njihove moći je u zaradi od šverca droge.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: SAOBRAĆANA NESREĆA- IMA POVRIJEDJENIH...

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović takođe ukazuje na dobru umreženost kriminalnih grupa, koje ne poznaju granice.

“Oni isto tako koriste i usluge drugih mafija, recimo turske mafije, albanske mafije, ruske mafije, italijanske mafije. Znači, koristeći usluge tih drugih mafija oni njima duguju za uslugu koju kasnije vraćaju”, navodi Nicović.

Sve je manje sukoba kriminalnih obračuna na crnogorskim ulicama, ipak, istražitelji vjeruju da je poslednje ubistvo u Kotoru, kada je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca u Veselina Vukotića, nastavak rata između kriminalnih klanova.

“Taj rat je toliko eskalirao da sad imamo situacije da najbliži članovi familija stradaju. Prvo je ubijen otac od jednog takođe istaknutog člana kavačkog klana, Roganović, a evo prije nekoliko dana imali smo ubistvo oca od dvojice vođa, mislim ljudi koji su označeni kao vođe “škaljarskog” klana. Dakle, da li je sad tu u pitanju već i krvna osveta, vrlo moguće”, napominje Mašan Lekić.

“Posto je ipak veliki novac u pitanju onda je njima mnogo lakše da kupe jednu vrstu usluga. Mislim da će isto tako i osveta biti češće, s tim što će oni normalno za te, recimo, razmjenu usluga koristiti druge mafije, gde onda oni kažu dugujem ti uslugu”, kaže Marko Nicović.

Čitaj još:   SARAJEVO: Osvanuo snijeg, na Bjelašnici minus 16 C... (foto)

Ipak, sagovornici TVCG ističu da mafija nije jača od države. Na suzbijanje sukoba utiče i to što je od 2018. crnogorska policija spriječila više od 20 likvidacija.

rtcg.me

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

NUDIMO VAM REŠENJE: Kako da se rashladite ako i nemate klimu…

NUDIMO NEKE Od savjeta kako da  preživite pakleno ili džehemensko Read more

Komentariši