IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MINE, VREBAJU MIGRANTE: Najpoznatija ruta do Hrvata i hiljade ekspolivnih naprava

Migranti koji prolaze kroz BiH svakodnevno suočeni s brojnim problemima. Oni koji se odluče da granicu pređu ilegalnim putem, često prolaze zarasle i nepristupačne šumske terene pune mina…

KARLOVAC:Regija, Crna Hronika, Putovanja,vıjesti, nedelja…05.2019…16: 55… MINE, VREBAJU MIGRANTE: Najpoznatija ruta do Hrvata i hiljade ekspolivnih naprava…

Stručnjaci ističu da je upravo ovo jedan od gorućih problema da je sva sreća da do sada nije bilo poginulih…

Najkritičnija situacija je na području Unsko- sanskog kantona. Svi oni koji se upute preko planine Plješevice rizikuju život. Ovaj teren još nije deminiran.

Niša iz Afganistana je jedan od mnogobrojnih migranata u zemlje Evropske unije pokušava da uđe preko Plješevice.

Ekipa jednog potrala iz BiH srela ga u Bihać nakon osmodnevnog pješačenja po minskom polju. Bio je njegov još jedan neuspješan prelazak granice, ali i rizik u koji se ne bi upustili ni vrsni poznavaoci terena.

U Crvenom krstu Bihać kažu da znaju za ove pokušaje, ali im nije poznato koliko u tome uspjevaju. Mogu ih, kažu, upozoriti na opasnosti koje im prijete, ali i da idu na sopstvenu odgovornost.

Čitaj još:   VIC DANA: Blizu firme, menadžer firme parkirao novi Lamborghini, a kraj auta naišao radnik… (foto)

“Minska polja su obiležena oznakama, ali je problem što one često zna se da nestaju. Zbog toga planiramo da nadležne službe obiđu teren i provere jesu li oznake o minskim poljima još na svome mestu”, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Ističe da su migrantima dijelili letke sa jasno ucrtanim mijestima gdje se nalaze mine.

Procjene govore da je oko 2,5 odsto površine Unsko- sanskog kantona još su pod minama, a najugroženija su područja Bihaća, Velike Kladuše i Sanskog Mosta.

Prema riječima Ivane Grujić, koordinatorke za programe i za humanitarna pitanja Crvenog krsta BiH, procjene govore da u našoj zemlji još ima pa oko 80.000 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava preostalih iz rata…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši