SANDŽAK: Pokušaj DA unište LJEPOTU Mahmut begove džamije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Islamska zajednica Prijepolje: Pokušaj skrnavljenja Mahmut begove džamije

PRIJEPOLJE – Nakon započetih radova na Mahmut-begovoj džamiji, koji skrnave i narušavaju njen autentični izgled, saopštenjem za javnost oglasio se Odbor Medžlisa IZ-e Prijepolje, koji traži hitnu reakciju nadležnih državnih organa i inspekcijskih službi, kako bi se spriječilo dalje uništavanje džamije.

-Obavještavamo džematlije i širu javnost da od jula prošle godine traje uzurpacija i skrnavljenje Mahmut –begove džamije u Prijepolju. Naime, ranije razriješeni imam Elmedin Bećirović koji se zatekao na mjestu imama ove džamije 24.jula 2018. godine, odlučio je da pređe u Islamsku zajednicu u Srbiji. Iako Mahmud-begova džamija sve vrijeme funkcioniše pod okriljem Islamske zajednice Srbije, Bećirović je pokušao da bez saglasnosti nadležnih organa Islamske zajednice Srbije ovu džamiju stavi pod kontrolu Islamske zajednice u Srbiji – navodi se u saopštenju iz IZ-e Prijepolje.

Čitaj još:   ''VOLONTERI NP'' I DALJE POŽRTVOVANI: DONACIJE za Specijalnu bolnicu Novopazarska banja... (foto i video)

-Ne želeći nikakve sukobe među vjernicima, Medžlis islamske zajednice Prijepolje je odlučio da u vezi sa ovim spornim događajem potraži pravdu kod nadležnih državnih organa pa je podnio prijavu protiv Elmedina Bećirovića. Sud je na našu prijavu doneo izvršnu privremenu mjeru kojom se Elmedinu Bećiroviću zabranjuje uvođenje trećeg lica u džamiju i izvođenje bilo kakvih radova i promjena na objektu džamije. Nakon toga sud je doneo drugu izvršnu privremenu mjeru kojom se Elmedin Bećirović obavezuje da vrati ključeve Mežlisu Islamske zajednice Prijepolje kao zakonitom titularu – kažu u svom saopštenju IZ-e Prijepolje.

-S obzirom da Bećirović nije to izvršio obaveze iz poslednje izvršne privremene mjere u zakonitom roku, sud je angažovao izvršitelja da realizuje ovu privremenu mjeru. Izvršitelj je dana 18.12.2018. godine pokušao izvršenje, ali je bio sprečen u tome od strane lica koja je za to angažovao Elmedin Bećirović. Nakon toga izvršitelj je nekoliko puta zakazivao izvršenje ove privremene mjere, ali do realizacije nije došlo zbog izostanka tražene asistencije policije koju MUP-Prijepolje nije pružio – navode iz IZ-e Prijepolje.

Čitaj još:   PRIJEPOLJE: UMRO OD UJEDA STRŠLJENA, Brao jabuke, ujed bio fatalan...

-Bez obzira na privremenu mjeru zabrane izvođenja bilo kakvih radova i promjene na objektu Mahmud begove džamije, Elmedin Bećirović je organizovao radove na džamiji čime je prekršio zabranu i izvršio skrnavljenje autentičnog izgleda objekta s kraja devetnaestog vijeka izvodeći radove bez stručnog nadzora. Medžlis Islamske zajednice Prijepolje je o ovim nestručnim i nezakonitim radovima obavjestio sve nadležne inspekcijske organe i institucije i očekujemo reakciju istih – zaključuje se u saopštenju za javnost IZ-e Prijepolje.

PP Media

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *