IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIKU SE NEĆE SVIDJETI: EUFOR, UPUTIO OTVORENU PRIJETNJU…

“Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i streljiva, koji su važni dijelovi sigurnog okruženja”, zaključuju iz EUFOR- a…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak,14.05.2019… 20: 55…  DODIKU SE NEĆE SVIDJETI: EUFOR, UPUTIO OTVORENU PRIJETNJU…

EUFOR ima pune kapacitete da garantuje provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje skroz sigurnog okruženja ako za tim bude potrebe, kazali su u EUFOR- u…

Ovaj portal je EUFOR otvoreno pitao da li imaju kapacitet da garantuju provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. U odgovoru koji smo dobili iz EUFOR-a navode kako oni imaju snažan izvršni mandat u skladu sa člankom VII Povelje UN-a, kao i sposobnost garantovanja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To proizlazi iz pričuvnih snaga i rezervi u saradnji s državama članicama EU i NATO-a, prema sporazumu Berlin Plus. Te se rezerve mogu aktivirati u slučaju pogoršanja sigurnog i stabilnog okruženja, a EUFOR vježba brze reakcije, primanja i raspoređivanja tih rezervi na godišnjoj osnovi, tokom vježbi Brzi odgovor”, kazali su nam iz EUFOR-a.

Čitaj još:   HOROR: Ajkula, usmrtila plivača nedaleko od plaže...

EUFOR smo pitali i da li oni djeluju kao podrška lokalnim vlastima ili imaju obavezu da u skladu s Poveljom UN-a osiguraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i tzv. “safe and secure environment” (sigurno i stabilno okruženje).

“U skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2334 od 6. novembra 2018. godine, EUFOR Althea ima glavnu ulogu stabilizacije mira u okviru vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imajući u vidu da je primarna odgovornost za daljnju uspješnu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i održavanje sigurnog okruženja u nadležnosti svih vlasti u Bosni i Hercegovini, EUFOR blisko sarađuje s lokalnim vlastima, posebno s Oružanim snagama BiH i Agencijom za provođenje zakona”, rekli su nam iz EUFOR- a.

Posebno ističu da EUFOR “pažljivo prati situaciju i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja, ako je to potrebno”.

“Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i streljiva, koji su važni dijelovi sigurnog okruženja”, zaključuju iz EUFOR- a…

izvor agencije

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   VELIKA PANIKA U RUSKIM REDOVIMA: „Prva linija ​​je probijena, borci Oružanih snaga Ukrajine na NATO oklopnim vozilima stigli u…“ (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši