STRAŠNA PANIKA U HRVATA: Širi se”Svrab”zarazna bolest iz XIX stoljeća, šta HITNO ČINITI…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Roditelji ogorčeni, djeca im već dva mjeseca ne idu u vrtić. Idalje plaćaju, ali u pola cijene VRTIĆE…

ZAGREB: Hrvatska, vijesti, utorak, 21.05.2019…08: 59… STRAŠNA PANIKA U HRVATA: Širi se”Svrab”zarazna bolest iz XIX stoljeća, šta HITNO ČINITI…

Već treću godinu zaredom u zimskim mjesecima počinje epidemija svraba u Sisku koja se protegne sve do proljeća.

“Čula jesam i ne mogu vjerovati da se to opet pojavilo. Kao u vrijeme rata. Ne znam je li higijena u pitanju, što se događa, ali meni je to strašno”, prvo je kazala gospođa Angela ekipi Dnevnika Nove TV.

Iako svraba ima i u školama, najviše je uzeo maha u vrtićima. U jednom je tako zabilježeno čak 15 slučajeva u dva mjeseca.

Čitaj još:   Vrijeme oblačno s kišom, padaju temperature na pet stepeni C... (foto)

Roditelji su s druge strane ogorčeni, djeca im već dva mjeseca ne idu u vrtić. Iako ga i dalje plaćaju, ali u pola cijene.

No tu epidemija nije stala, već se zaraza proširila i na Dom za starije i nemoćne. Oni su zbog toga otkazali priredbe, kupili svu novu posteljinu, temeljito dezinficirali 12.000 kvadrata, fotelje i kauče izolirali. Svrab ih je stajao više od 50.000 kuna.

“Mi rješavamo svrabca, odnosno, uništavamo, ubijamo na koži karbicidnim preparatima, međutim sam taj tretman nije dovoljan ako se kod kuće ne napravi sve ono što preporučujemo s posteljinom, odjećom, igračkama… Dakle, kuća mora generalno očistiti, odjeću oprati na temperaturama iznad 60 stupnjeva”, upozorila je dr. Sonja Pajter, epidemiologinja.

Čitaj još:   Autobus PUN PUTNIKA sletio sa puta: BAGERIMA GA IZVLAČILI IZ JARKA...

Svrab neće proći sam od sebe pa liječnici apeliraju na zaražene da se jave, ali onda i obavezno provedu sve upute o čišćenju i prokuhavanju ne bi li zaustavili zarazu iz 19. stoljeća…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši