IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UMRO NIKI LAUDA, Legena Formule 1, prvo je preživio stravičnu nesreću… (video)

Niki Lauda, trostruki svjetski prvak u Formuli 1, preminuo je u 71. godini života. Legendarni Austrijanac…

WIEN: Svijet, Sport, vijesti, utorak, 21.05.2019…11: 39…  UMRO NIKI LAUDA, Legena Formule 1, prvo je preživio stravičnu nesreću…

Lauda je jedan od najpoznatijih ličnosti u utrkama automobila, osvojio je titulu s Ferrarijem u 1975. i 1977. godini, te s McLarenom 1984. godine.

Mnogi će ga se sjećati po nevjerojatnom oporavku i povratku utrkama nakon što je 1976. doživio tešku nesreću na Velikoj nagradi Njemačke, kada su ga doslovno izvlačili iz gorućeg automobila… 

Lauda je u kolovozu prošle godine prošao transplantaciju pluća, a njegova je obitelj priopćila da je preminuo mirno u ponedjeljak.

Nakon karijere u motosportu, Lauda se vrlo uspješno bavio poduzetništvom u zrakoplovstvu, a bio je i jedan od vodećih članova Mercedesovog tima Formule 1. U toj je ulozi Lauda pridonio dovođenju britanskog vozača i danas peterostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona.

 – Njegova jedinstvena postignuća kao sportaša i poduzetnika ostaju i ostat će zapamćeni, njegova neumorna želja za akcijom, njegova neposrednost i hrabrost ostaju uzor i mjerilo za sve nas – stoji u priopćenju njegove obitelji, prenosi…

Ta hrabrost Nikija Laude najviše se pokazala nakon gore spomenute teške nesreće u Njemačkoj. Na toj je utrci, samo godinu dana nakon što je osvojio svoj prvi naslov, Lauda zadobio opekline 3. stupnja na glavi i licu, a otrovni plinovi su teško oštetili njegova pluća.

Čitaj još:   SARAJEVO: Šetaće njih 500 iz "Povorke ponosa" čuvaće ih 1.100 policajaca,150 zaštitara nabavljene su i betonske prepreke... (foto)

Hitno je prevezen u bolnicu, a stanje mu je bilo toliko loše da je primio bolesničko pomazanje (poznato i kao “posljednja pomast”). No, usprkos svim predviđanjima liječnika, samo 40 dana nakon nesreće vratio se utrkama. Te je godine naslov na kraju otišao u ruke Britanca Jamesa Hunta, velikog rivala Nikija Laude. O njihovom nadmetanju na stazi, kao i drastično različitim karakterima izvan nje, snimljen je i vrlo dobar igrani film Rush (2013.).

Na stazi u Nurburgringu njegov Ferrari se zapalio, a Lauda je imao opekline trećeg stupnja i nagutao se dima. 

Bio je teško ozlijeđen, u bolnicu je stigao i svećenik, ali Lauda, ne samo da se oporavio, već je 40 dana kasnije već bio u bolidu i opet se utrkivao.

Lauda je zadnjih godina imao niz zdravstvenih problema te je bio na čak dvije transplantacije bubrega. Drugi mu je bubreg presađen 2005., donirala ga je njegova tadašnja djevojka Birgit Wetzinger, bivša stjuardesa njegove zrakoplovne kompanije. Njih dvoje su se vjenčali 2008., godinu dana kasnije par je dobio sina i kćer.

Čitaj još:   NAMIRNICA KOJE PRAVE HAOS U TIJELU: Izbacite iz ishrane, neke važe za veoma zdrave! (foto)

Osim 10- godišnjih sina i kćeri iza posljednjeg braka, Lauda iz prijašnjih veza ima i tri sina.

izvor agencije

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

Komentariši