IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČKO TRAŽI: DA KUPI 30 TONA ZLATA…

Srbija bi svoje rezerve zlata sa 20 tona do kraja 2019. godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu do godinu i po, na čak 50 tona…

BEOGRAD:Srbija, Ekonomija, vijesti, utorak, 21.05.2019…09: 59… VUČKO TRAŽI: DA KUPI 30 TONA ZLATA…

Dinamika, praktično je utvrđena poslije sastanka Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji se juče održao u Beogradu.

PRVI U SRBIJI je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu prenijeli da oni nemaju ništa protiv toga ukoliko se to uklapa u strategiju povećanja deviznih rezervi…

Kako se nezvanično saznaje, odmah poslije sastanka, Vučić je pozvao prvo guvernerku Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković i sve nadležne iz minstarstva finansija i doslovce im dao zadatak:

– Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna!

Prema trenutnim podacima, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi eura.

Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrijednosti ali i gotovini i kao u depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde eura), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrijednih 767 miliona eura.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Biću počasni predsjednik, ako bude mudrosti i hrabrosti formiraće se evropska vlada... (foto, video)

Poređenja radi, prije tačno 10 godina, devizne rezerve NBS bile su vredne 8,1 milijardu eura, od čega se u zlatu čuvalo 286 miliona eura.

Prošle godine je, inače, na svijetskom tržištu zabiležen je rekordan obim kupovine zlata u poslednjih 50 godina, a taj trend nastavljen je i u prva tri mjeseca ove godine.

Prema podacima Svjetskog savjeta za zlato, u prva tri mjeseca ove godine centralne banke su kupile 145,5 tona zlata neto, što je za 68 odsto više u odnosu na isti period lane.

Od 20,7 tona zlata u rezervama, NBS 19,7 tona, odnosno 95 odsto, čuva u svom trezoru u Srbiji, dok se ostatak rezervi zlata čuva u inostranstvu.

Količina zlata koje je NBS držala u u inostranstvu smanjena je od 2001. do 2005. za gotovo 10 tona, pokazuju podaci centralne banke.

Od 2005. NBS nije prodavala zlato, već je povećavala učešće zlata i prvo u deviznim rezervama kupovinom zlata iz domaće proizvodnje…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši