DETALJI, ZAHTJEVA”BNV” ZA SPECIJALNI STATUS SANDŽAKA:Skupština, vlada, guverner, demilitarizacija…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je “Inicijativu je za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka”...

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, vijesti, nedelja, 26. 05.2019… 09: 59… DETALJI, ZAHTJEVA”BNV” ZA SPECIJALNI STATUS SANDŽAKA:Skupština, vlada, guverner, demilitarizacija…

Bošnjačko nacionalno veće pokrenulo je “Inicijativu za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak”…

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) traži da uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, a sve preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu, javio je RTS.

Teritorija Sandžaka bi prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

“Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i roba”, navodi se na sajtu BNV- a.

Čitaj još:   MELANIJA ZAKOPČANA DO GRLA,NIKAD IZAZOVNIJA: Prva dama u BIJELOJ haljini koja ocrtava svaki dio tijela

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno- tehnička saradnja, kulturno- prosvjetna, ali i kao ekonomska saradnja “i druge oblasti predviđene ovom Inicijativom”.

Prava i obaveze Sandžaka bi se, prema ovoj inicijativi, regulisale “Ustavom Sandžaka”.

“Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, Ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku”, navodi se u Inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti uključujući policiju pod njihovom kontrolom, ali i kao nezavisno sudstvo.

Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS- a.

Čitaj još:   Trudna Seka, ne izlazi iz kuće zbog sramote, nakon hapšenja brata Nedžada...

“Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom OUN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage a i koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage”, navedeno je u Inicijativi...

izvor RTS

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši