IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO ZA VIJEST IZ BRISELA : BiH dobila pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu!!!

BRAVO Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja država,uslijedilo je mišljenje Evropske komisije o dodjeljivanju statusa kandidata…

BRISEL: Regija,Ekonomija, vijesti, srijeda ,29.05.2019…12: 59… BRAVO ZA VIJEST IZ BRISELA : BiH dobila pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu!!!

Danas objavljeni Paket proširenja Evropske unije predstavlja najznačajniji dokument za države u procesu približavanja EU, među kojima je i BiH.

Na temelju ovog dokumenta Evropski parlament usvaja svoje rezolucije o državama Zapadnog Balkana, a članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država.

Kako je za Fenu rečeno u Direkciji za evropske integracije BiH uobičajena je praksa da se Mišljenje s analitičkim izvještajem objavljuje u okviru Paketa proširenja sadrži izvještaje države kandidatkinje za članstvo u EU.

U sklopu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu objavljeno je i mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a koji je analiziran nakon što su bh. vlasti u februaru ove godine dostavile odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

“Komisija je danas usvojila mišljenje o Bosni i Hercegovini i njihovoj molbi za članstvo. Imamo plan puta za potrebne reforme, uvođenje demokratije, temeljnih prava, javne uprave i također, prvi put, pregleda situacije u BiH u donosu na sve standarde koji važe za sve nove članice. Mišljenje za BiH pokazuju da je EU posvećena svom putu davanja podrške BiH, ali BiH mora poduzeti dalje korake, dakle moraju sprovesti reforme na svim nivoima bez odlaganja”, kazao je Hahn. 

Čitaj još:   Zdravstveno stanje Amfilohija: "DAVANJE PROGNOZA NEZAHVALNO"

– Želim reći da sve ovo što smo postigli ne bi bilo moguće bez vaše podrške. Ovo je zajednički uspjeh i mislim da je ovo neka vrsta zaostavštine koju možemo ostaviti narednom Odboru. Nemam sumnje da će oni nastaviti bolje. Postoje neki elementi na kojima naredna generacija mora raditi i poduzeti intervencije. Zemlje će morati vidjeti sta su prioriteti. Trebamo učiniti sve da mladim i obrazovanima ljudima dajemo prilike u njihovim zemljama, moramo ih motivirati da se više angažiraju u politici, da ne čekaju od evropljana da nešto urade – kazao je Hahn.

Edvard Kuka, predsjedavajući radne grupe za zapadni Balkan, kazao je da je izvještaj koji su mnogi očekivali s velikim interesiranjem kao triler…

Čitaj još:   Međunarodni sajam halal industrije „Sarajevo Halal Fair“ (SHF) 2018.

(Fena)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši