IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SUPER:Otkriveni geni za duži život…

Hene Holsteha poznata je po svom genetskom istraživanju kod svih osoba starijih od 100 godina, koji su i u ovom otkriću imali važnu ulogu…

AMSTERDAM: Svijet, Recepti, vijesti, petak, 31.05.2019… 22: 59…  SUPER: Otkriveni geni za duži život…

Istraživači Univerzitetskog medicinskog centra (UMC) u Amsterdamu otkrili su retku genetsku varijaciju u velikoj mijeri smanjuje šansu Alcajmerovu bolest i još dva oblika demencije…

Pored toga, moguće je da ovaj gen povećava šansu za duži život, objavljeno je juče u naučnom časopisu ActaNeuropahologica, a prenela je holandska televizija NOS. 

Prema informacijama objavljenim u članku, ovo izuzetno važno otkriće nam donosi nove mogućnosti u razvoju leka za Alcajmerovu bolest, ali i druge oblike demencije koje se za sada ne mogu lečiti.

Naučnici očekuju da će ih otkriće ovog gena zaduženog regulaciju i samog sistema za čišćenja mozga od otpada, dovesti korak bliže lijeku i za samu Alcajmerovu bolest.

U jednom od ranijih istraživanja genetska varijanta Rs 72824905 dovedena je u vezu sa zaštitom od Alcajmerove bolesti, ali kako je ovaj gen izuzetno rijedak- tek jedna od sto osoba sa evropskim precima ima ovaj gen – sada su analizirani podaci 53.000 osobe iz Evrope i Sijeverne Amerike, je povećan broj osoba sa ovim genom koji su učestvovali u istraživanju. 

Čitaj još:   ADNAN Striković: Najbolji dokaz u kakvom rasulu su nam institucije…

Rezultati istraživanja su spektakularni: osobe sa genom Rs 72824905 imaju upola manju šansu obole Alcajmerove bolesti, frontotemporalne demencije i demencije sa Levijevim telima (DLT).

Uticaj ovog gena na razvoj vaskularne demencije nije obuhvaćen ovim istraživanjem.

Naučnici su se nadali da novootkriveni gen ima zaštitnu ulogu u razvijanju Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i amiotrofične lateralne skleroze (ALS), ali to nije slučaj.

Uloga gena Rs 72824905 dovodi se i u vezu sa dužim životom… 

Nosioci ta dva gena često u mlađem uzrastu oboljevaju od demencije, dok su stogodišnjaci nosioci ovih gena izuzetno rijetki.

Pri oblicima demencije istraživanje obuhvatilo, moždane ćelije odumiru usled proizvodnje štetnih proteina u njima… 

Iako još čovjek nije poznato koji način do toga dolazi, naučnici vjeruju da je značajnim dijelom uzrokovano činjenicom da sistem za čišćenje mozga od otpada sa godinama sve slabije funkcioniše…

izvor Vestionline

Čitaj još:   BUDVA: Četiri vozila izgorjela u požaru, dva ukrajinskih oznaka i dva budvanskih tablica... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši