UMRO GANGSTER:Švercovao drogu na svoj način, tužilac mu kum, po njemu snimljen i film… (video)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Lukas se probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom, poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina…

HARLEM: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, nedelja, 02.05.2019… 00: 15… UMRO GANGSTER:Švercovao drogu na svoj način, tužilac mu kum, po njemu snimljen i film… (video)

Frenk Lukas, nekadašnji narko- bos iz Harlema prema njegovom životu je snimljen i film “Američki gangster” iz 2007, preminuo je u 88 godini…

On je rekao da je zaradio milione, a vlasti su zaplenile više od pola miliona dolara u gotovini kada su izvršile raciju u njegovoj kući u državi Nju Džersiju 1975. godine.

Lukas je potom osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu, ali je počeo da sarađuje s policijom pa je pušten poslije pet godina…

Ubrzo zatim je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, na mnogo manjem nivou. Proveo je još sedam godina u zatvoru, prije nego što je 1991. pušten.

Njegova priča je postala osnov filma “Američki gangster” Ridlija Skota, s Denzelom Vašingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce.

Čitaj još:   ADEM Ljajić:Gol i asistencija, Bešiktašu dalje nada za Ligu šampiona... (tri videa)

Stvarni Roberts je bio tužilac koji je krivično gonio Lukasa, ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum njegovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savjetovao Vašingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja.

Film je dobio više nagrada i nominacija, ali i skrenuo pažnju na neke detalje iz urbanih legendi o Lukasu, poput one da je tokom Vijetnamskog rata drogu u SAD švercovao u vojničkim šljemovima.

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o Frenku Lukasu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrepio tvrdnje o takozvanoj “leš vezi”.

Lukas je, međutim, i 2008. godine tvrdio da je prenio heroin u mrtvačkom sanduku, ali samo jednom.

Filmska tvrdnja da je Lukas doprinio smanjenju korupcije u policiji takođe je dovedena u pitanje, a grupa nekadašnjih agenata amričke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) podnijela je tužbu tvrdeći da je film iskrivio istinu i oklevetao ih. Tužba je odbačena.

Čitaj još:   STRAVA Poznata pjevačica NAPADNUTA NOŽEM:Odmah reagovali policija i Hitna pomoć...

Što se tiče uloge u snabdevanju heroinom koji je ubio neke od onih koji su ga koristili, Lukas je 2007. rekao da zbog toga žali…

– Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao – rekao je.

Svoj poslednji sukob sa zakonom Frenk Lukas je imao 2012, kada se izjasnio krivim za prevaru pošto je dva puta unovčio ček od invalidnine.Zbog slabog zdravlja i godina osuđen je na uslovnu kaznu…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši