NAJAVA ZA LJETO, CRVENI METEOALARM: Paklene vrućine sa zapada, na ljeto čeka nas nešto još gore…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Akuveder (Accuweather) za ljeto ove godine u Evropi predviđa biće veoma toplo, ako već ne i s opasnim prodorima žestokih oluja…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, vijesti, utorak 04.05.2019…22: 59…  NAJAVA ZA LJETO, CRVENI METEOALARM: Paklene vrućine sa zapada, na ljeto čeka nas nešto još gore…

U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije  do Poljske i Mađarske…

“Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta su stigle i sve do rekordnih temperatura,izmjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, su trajale, generalno, nedelju dana”, napisao je Erik Lister, jedan od  vodećih Akuveder meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38° C mogu se očekivati na potezu i od sijeverne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj pa sve i u Mađarskoj.

Temperature više od 40° C mogle bi se očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu kao i u Španiji, gdje je moguće da po nekoliko dana zaredom bude temperatura od 43° C i više. Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu.

Čitaj još:   KONTRAVERZNI GALIJAŠEVIĆ, ARLAUČE: MILE, nije bezbjedan u zgradi Predsjedništva...

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu ; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sijeveru, te Bugarske na istoku, ovdje se predviđaju oluje sa grmljavinom.

“Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vijetrove kao i s gradom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada”,kazao je sam Rojs. Atmosferski poremećaji kao sporedne posledice tih žestokih oluja , mogu očekivati duž Mediterana, te po dijelovima same istočne Evrope i Rusije.

To bi trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo ljeto, odnosno da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vrijeme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluotoku vrućine i požari, u Francuskoj talasi vrućine svuda, osim u samoj Bretanji i okolini, te područje talasa vrućina po cijeloj srednjoj Europi.

Čitaj još:   DRAMA U TRAVNIKU: Šest policajaca, tuklo palicama i stolicama nedužnog Aida Mujezinovića... (foto)

Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati je i do prosječne temperature,od Iraka,Sirije, reko Turske,Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje…

(iBalkan.net/AccuWeather)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši