IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Reisu- l- ulema IZ u BiH Kavazović,”neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra…”

Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu…

 SARAJEVO: BiH, vijesti, utorak 04.05.2019… 07: 59… SARAJEVO: Reisu- l- ulema IZ u BiH Kavazović,”neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra…”

Bajram- namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu – l – ulema Husein ef. Kavazović…

Kavazović je kazao kako je vjera kao biljka ona ima sjemenku koja klija, stablo koje se razvija i plod koji zri.

”Zato s njom moramo pažljivo postupati. Tek ometla biljka ne daje odmah plod. I vjeri je potrebno vrijeme da se ugnijezdi u našoj duši, da je preobrati i potakne na dobro. Vjernik je svjestan svoga stanja i koji zna osluškivati treptaje svoga nefsa, poput je dobrog i iskusnog baštovana, koji tačno zna kada je vrijeme kalemljenja, zalijevanja, plijevljenja korova i berbe plodova njegove biljke”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako islam nije ništa drugo do velika etika, naputak o dobrom i umjerenom životu, živa vjera ljubavi koja obrazuje čvrstu zajednicu ljudi, koji se međusobno poštuju i pomažu.

Čitaj još:   VELIKO HVALA- CRNOGORAC U MARŠU MIRA: Dok hodam, ovdje ću dolaziti... (foto, video)

”Strpiti se i praštati u iskušenjima, Kur'an kaže, mudrost je života. Islam je vjera ustrajnosti. To je vjera onih koji su odani i predani Njemu, vjera kojoj se može slobodno pristupiti i koju se može slobodno ispovijedati“, rekao je Kavazović.

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini poželio je blagoslovljene dana Bajrama i posebno čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim, s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći.

Posebne bajramske čestitke uputio vjernicima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, te muslimanima u bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu…

http://iBalkan.net

Komentariši