IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK: Na strani ISIL- a, ginu i Hrvati, zna se za dvojicu muškaraca i pet žena…

Pod kontrolom ISIL- a boravilo je i više hrvatskih državljana, dvojica muškaraca su poginula,dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima..

ZAGREB: Hrvatske, Crna Hronika, vijesti, utorak 04.05.2019… 13: 59… ŠOK: Na strani ISIL- a, ginu i Hrvati, zna se za dvojicu muškaraca i pet žena…

Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena…

Javnosti su od prije poznati slučajevi kao što su Sead Plojović, njegova sestra Nevresa te Dora Bilić, koja je i ranjena tokom američkih napada na Raku, samoprozvani glavni grad Islamske države.

Zanimljivo je da su neki takvi ekstremisti rođeni i odrasli su i u katoličkim porodicama.

Sličan slučaj je zabilježen u Lausannei kad je Mathieu A.,katolik, prešao na islam i praktički brzinom svjetlosti počeo iskazivati radikalne stavove.

Švicarski mediji su otkrili da je on u ranim dvadesetima često mijenjao poslove, a jedino što mu je držalo interes je bio paragliding. U svibnju 2013. godine prešao je na islam i već u prosincu je govorio da je spreman ići u Siriju kako bi se pridružio tamošnjim islamistima.

Čitaj još:   Zna se trenutno zdravstveno stanje Amfilohija: Evo kada će biti... (foto)

Krajem prosinca se zaputio u Tursku, odakle je prešao u Siriju, a društvo mu je radio maloljetni Francuz sjevernoafričkog podrijetla.

Nije se dugo zadržao tamo i samo tri mjeseca kasnije, u ožujku 2014. godine, pojavio se u Švicarskoj, gdje je dao anonimni intervju za državnu televizijsku kuću RTS.

“U to vrijeme za mene je to bio legitiman džihad. Borio se protiv Bašarova režima zato što su kemijskim oružjem napadali vlastiti narod”, ispričao je Mathieu švicarskim novinarima. Rekao je i da je živio u kući sa stotinjak drugih džihadista, gdje je bilo i petnaestak bombaša samoubojica, ali nije dao detalje o nadređenima i grupi kojoj je pripadao u to vrijeme.

Nedugo nakon njegova povratka u Švicarsku otvorena je istraga i na kraju je osuđen na nekoliko stotina sati rada u zajednici, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo među Švicarcima…

Džihadisti Alija Keserović i Amir Selimović iz BiH na snimkama ISIL- a iz 2016. g. u kojima se prijeti terorističkim napadima i snimljeni nakon predaje kurdskim snagama u ožujku 2019. 

izvor vecernji.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši