STRAVIČNO: Pijani policajci pucali u limenke pa ubili dječaka…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dječak Kirilo Tliavov prošle nedjelje odveden je u bolnicu sa povredom glave i kasno u ponedjeljak je preminuo. Njegova smrt podstakla je građane na protest ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova s bakljama i plakatima na kojima je pisalo “policija ubija ljude”…

Pijani policajci pucali u limenke pa ubili dječaka…

Načelnik pokrajinske policije u Kijevskom regionu gdje se incident dogodio, 80 km od glavnog grada, podnio je ostavku i zatražio premještaj u regiju Donbas u kojoj se Ukrajina bori sa proruskim separatistima.

Kasno u utorak, nekoliko stotina demonstranata okružilo ulaz u regionalnu policijsku upravu u gradu Perejaslav-Hmeljnicki, zapalivši baklje i dimne pelete i zahtijevajući ostavke čitavog rukovodstva regionalne policije.

Slično okupljanje održano je i u centru Kijeva gdje je nekoliko stotina samih demonstranata zatražilo da odstupi i ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. On nije komentarisao slučaj.

Čitaj još:   DOŽIVOTNA KAZNA ZA MONSTRUMA: Dragan je, Sarajku masakrirao, nožem ubo je 68 PUTA (video)

Ukrajinska policija već je ranije bila meta masovnih protesta uključujući one 2012. kada su policijski službenici optuženi za pomaganje u prikrivanju slučaja silovanja i ubistva 18-godišnje djevojke jer su roditelji napadača imali političke veze, piše “Jutarnji list”.

Borba protiv korupcije u ukrajinskoj policiji bio je prioritet vodstva koje je na vlast došlo nakon protesta na Majdanu 2014. kojim je srušen proruski predsjednik, ali kritičari tvrde da promjene nisu bile dosljedne.

Jutarnji.hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši