IRAČKI SCENARIO: Kome odgovara rat SAD i Irana, kako bi se završio sukob dvije moćne zemlje (video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Rat protiv iračkog diktatora Sadama Huseina 2003. godine počivao je na potpuno lažnim tvrdnjama američkih vlasti… 

ISTANBUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti subota,15.06.2019… 12: 42… IRAČKI SCENARIO: Kome odgovara rat SAD i Irana, kako bi se završio sukob dvije moćne zemlje (video)

Osim toga, danas živimo u digitalnom dobu kada je manipulacija snimcima i sličnim dokaznim materijalom još lakša nego onda…

Na prvi pogled dijeluje nelogično da bi Iran– čak i tamošnji tvrdolinijaši – spremno Sjedinjenim Državama isporučili povod za mogući rat koji, a i s obzirom na odnos snaga, Teheran na kraju može samo da izgubi. To je jedna strana priče…

Druga je da stručnjaci tvrde kako Iranska revolucionarna garda zbilja ima „ekspertizu“ u rukovanju magnetnim morskim minama. Podsjećaju da je Teheran više puta prijetio da će u slučaju konflikta sabotirati slobodni pomorski saobraćaj kroz Hormuški moreuz koji je od vitalnog značaja za trgovinu sirovom naftom i svijetsku privredu.

Napad na tankere bi se tako mogao interpretirati kao pokušaj Irana da pokaže mišiće, da Amerikancima demonstrira: Mi imamo svoje načine, nećemo se predati.

Čitaj još:   Zoran ubio sina od 5 mjeseci, dao zapanjujuću odbranu...

To su sve špekulacije. Baš kao i teorije da se iza napada krije američka, saudijska ili izraelska zavjera. Tačno je da se,s obzirom na strateške interese u SAD, Izraelu i državama Arabijskog poluozoka, može prepoznati više u motivima za podmetanje povoda da se okrivi Iran.

Ali ima jednako toliko pokazatelja govore protiv scenarija, recimo Donald Tramp…

On je izabran za predsjednika uz obećanje da će se SAD i vojno povući sa Bliskog istoka. Rat protiv Irana bi vijerovatno nosio brojne gubitke i ne bi bio dobijen bez kopnenih trupa. Mrtvi američki vojnici svakako ne bi čak ni povećali Trampove šanse da krajem sledeće godine bude ponovo izabran za predsjednika.

Čitaj još:   ŠAMAR VUČIĆU: „Krenete li na Kosovo, IMAT ĆETE RAT…“

Na poslijetku ostaje gorko saznanje da, ko stoji iza provokacije u moreuzu, očito postoje snage koje uprkos svakom političkom razumu i humanosti uzimaju rat olako ili ga čak vide kao „rešenje“ konflikta. To je opasno…

Rat u Persijskom zalivu imao bi razorne posledice ali po mnoge zemlje regiona, posebno one u kojima dijelaju proiranske paravojske – Jemen, Sirija, Irak, Liban. Vijerovatno bi bili pogođeni i Izrael, kao i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Emirati.

Takav rat imao samo gubitnike. Njemačkoj i Evropi, njihovim ograničenim uticajem, ostaje da učine sve kako do rata ne bi došlo. Ipak ostaje bojazan da se bliži rat koji navodno niko ne želi…

iBalkan.net/DW

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *