IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Fejsbuk: Tajno se sprema, sopstvena valuta, mogla bi da zatrese bankarski sitem planete…

“SLAĆEMO NOVAC KAO ŠTO SAD ŠALJEMO SLIKU…” 

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, vijesti, utorak, 19.06.2019…21: 39… Fejsbuk: Tajno se sprema, sopstvena valuta, mogla bi da zatrese bankarski sitem planete…

Na poslednjoj konferenciji za razvojne inženjere osnivač “Fejsbuka” Mark Zakerberg nagovestio je da planira napad na etablirane finansijske sisteme.

– Slanje novca biće podjednako jednostavno kao i slanje fotografije – rekao je tada, vragolasto se smeškajući...

Poslednjih dana, sve je više nagoveštaja da će “Fejsbuk” u utorak predstaviti koncept za vlastitu kriptovalutu pod šifrovanim nazivom “Projekt Libra” (Projekat Vaga).

Stručnjaci spekulišu da će korisnici društvene mreže moći da šalju jedni drugima digitalni novac, a tom će valutom navodno kupovati na Fejsbuku, Votsapu i Instagramu…

Projekat se za sada drži u strogoj tajnosti, a kako se saznaje, koncern je zbog toga smijestio tehničare koji stoje iza tog projekta u izdvojenu zgradu….

Uprkos tome, procurili su pojedini detalji…

Fejsbuk ne želi kriptovalutu koja “luduje”, tj. čija će cijena, kao kod bitkoina, naglo skakati i padati.

“Stablecoin” (Stabilni novac) znači da će vrijednost digitalnog novca biti i vezana za pregršt standardnih valuta, poput dolara, eura i jena.

Vrijednost Fejsbukove valute pratila bi kurs, što bi značilo da bi bila manje- više stabilna.

Naročito za postojeće usluge plaćanja poput Vestern uniona, kriptovaluta mogla bi da predstavlja opasnost, kada u pitanju doznake za inostranstvo.

Čitaj još:   VELIKO PRIZNANJE: Bogdan BOŠA Tanjević od danas i zvanično u Kući slavnih... (foto)

Ko danas preko klasičnih banaka doznačuje novac iz zapadnih zemalja u zemlje u razvoju, često se suočava s nerazumljivim katalogom poreza.

Ko koristi usluge poput Vestern uniona ili Manigrama, često mora papreno da plati. Ovde bi na scenu stupio Fejsbukov novac sa niskim porezima…

Dodatna prednost je u tome što bi milioni, a možda čak i milijarde korisnika jednostavno imale sajber sredstva u mobilnom telefonu, “centralne banke u zemljama u razvoju može biti važno”, smatra stručnjak za kriptovalute Folker Gril iz Centra za finansijske studije.

Neki stručnjaci veruju da bi nova kriptovaluta tamo mogla da preraste u opasnu paralalenu valutu. Moguće je da će uvođenje digitalne valute

Navala na banke u problematičnim zemljama vrlo je moguća – smatra stručnjak Gerik Hilman.

Jedno od otvorenih pitanja je kako će se koncern zaštititi od hakera. Niko ne smije ni da zamisli šta bi se dogodilo da ekstremisti zloupotrebli elektronski novac za finansiranje terorizma, ali Fejsbuk je reagovao i u projekat uveo partnere sa strane.

U slučaju problema, ne bi samo on bio u neprilici.

U petak je “Volstri džornal” objavio imena njegovih prvih partnera. Kako navode, to su Viza, Masterkard i Pejpal, kao i Uber.

Uloženi iznos od deset miliona dolara za njih nije velik, a za uzvrat stiču sr i uvid u funkcionisanje projekta…

Čitaj još:   EVO ČESTITKE ZLATANA: Kako je Ibrahimović čestitao Novaku titulu US Opena...

izvor: sueddeutsche.de 

PODGORICA: Zastava Crne Gore i na džamiji u Staroj Varoši… (foto)

Kad je namjera dobra, sve se oprašta... PODGORICA: Crna Gora, Read more

Komentariši